STAVOVI

Rusija poručila: Nismo odgovorni za propadanje INF-a

Jens Stoltenberg izjavio je danas kako nije primijetio zainteresiranost druge strane da se vrati u Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg i kratkog dometa

Sa jednog od ranijih sastanaka. RT

Srna

5.7.2019

Rusija je naglasila da apsolutno ne postoje osnove da se na Moskvu prebaci odgovornost za kolaps Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), saopćeno je iz stalne ruske misije pri NATO-u. 

U saopćenju, koje je izdato nakon današnjeg sastanka Vijeća Rusije i NATO-a, navodi se da je sastanak bio usredsređen na sigurnosnu situaciju u Evropi u kontekstu najavljenog povlačenja SAD iz INF-a.

Ruska strana je nagovijestila da su neopravdani pokušaji da se krivica za propadanje INF-a prebaci na Rusiju -  ističe se u dokumentu. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da tokom sastanka Vijeća Rusije i NATO-a nije primijetio namjeru Moskve da se vrati u Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg i kratkog dometa (INF).

On je podsjetio da je Rusija 1987. godine, kada je Sporazum potpisan, odmah uništila određeni broj krstarećih projektila i da sada treba da postupi na isti način. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.