KOBNA ODLUKA

Pokušaj smanjenja troškova kompaniju "Boeing" debelo koštao, evo koga su angažirali

Ovaj čuveni američki tvorac aviona i kompanije koje ga snabdijevaju, sve se više oslanjaju na privremene radnike kako bi razvijali i testirali softvere

Kompanija "Boeing". Arhiv

Avaz.ba

5.7.2019

Za razvoj softvera za 737 MAX, model aviona koji je u kratkom periodu imao dva smrtonosna pada, kompanija "Boeing" angažirala je veoma nisko plaćene softverske inžinjere po ugovoru, piše "Bloomberg".

I dalje traje misterija o tome kako je "Boeing", kompanija poznata po preciznom dizajnu, uspjela da dozvoli da joj se desi takva, fatalna softverska greška, koja je dovela do dva smrtonosna pada u kratkom periodu. 

Kako su rekli iskusni inžinjeri koji su godinama radili za kompaniju, "Boeing" se sve više okreće niskoplaćenim programerima po ugovoru.

U pitanju su povremeni saradnici koji zarađuju svega devet dolara po satu, često iz zemalja koje nemaju veliko iskustvo u zrakoplovstvu, ali imaju jeftinu radnu snagu, kao što je, naprimjer, Indija.

Softver za 737 MAX, koji je pun propusta zbog kojih ovi avioni još mjesecima neće letjeti, razvijao se u vrijeme kad je "Boeing" najviše otpuštao iskusne inžinjere i pritiskao svoje dobavljače da smanje troškove.

Ovaj čuveni američki tvorac aviona i kompanije koje ga snabdijevaju, sve se više oslanjaju na privremene radnike kako bi razvijali i testirali softvere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.