SVIJET

Tramp najavio masovno deportiranje migranata: Počet će vrlo brzo

Ne bi to nazvao racijama, mi premještamo ljude, rekao je predsjednik SAD

Donald Tramp. Arhiv

V. D./Avaz.ba

6.7.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da ubrzo počinju masovne deportacije ilegalnih migranata, no grupe za migrantska prava rekle su da će njihove zajednice biti "spremne" kad dođu dužnosnici za imigraciju. 

Tramp, koji je tvrdi stav prema migraciji učinio ključnim pitanjem svog mandata i ponovnog reizbora, odgodio je deportacije prošli mjesec, ipak u ponedjeljak je rekao da će deportacije početi nakon 4. jula.

- Počet će vrlo brzo, no ja to ne bih nazvao racijama, mi premještamo ljude, sve te ljude koji su proteklih godina došli ilegalno - rekao je novinarima u Bijeloj kući u petak.

Grupe za prava migranata rekle su da ta generalizirana prijetnja šteti zajednicama i američkom gospodarstvu, jer odrasle prisiljava da ne dolaze na posao, a djecu da ne dolaze u školu iz straha da ne bi bili uhvaćeni i odvojeni.

- Moramo biti spremni, ne zato što je to Tramp objavio nego zato što se to događa svaki dan - rekla je Elsa Lopez koja educira migrante o njihovim građanskim pravima.

Demokratski zastupnici u ponedjeljak su posjetili graničnu stanicu El Paso u Teksasu i rekli su da se migrante drži u "strašnim" uvjetima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.