SKANDAL

Prodat laptop vojske Njemačke s povjerljivim informacijama

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri kompjutera od organizacije koja prodaje korištenu opremu

Ilustracija. defense.gov

L.Đ./Avaz.ba

8.7.2019

Njemačka vojska prodala je korišteni laptop s kojeg nisu izbrisane povjerljive informacije, objavili su njemački mediji.

Prema pisanju njemačkih medija, ispostavilo se da nisu izbrisani podaci o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasificirani kao "povjerljiva informacija - samo za službenu upotrebu".

Podaci su ostali na kompjuteru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbrisan hard disk, a njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je da korisnik koji je kupio taj laptop ne može imati "nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu".

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa od organizacije koja prodaje korištene vladine kompjutere, i to 2018. godine.

Ministarstvo odbrane potom je potvrdilo čitav slučaj i najavilo da će se "podvrgnuti ozbiljnoj istrazi" korištenje njihove rashodovane IT opreme. Također, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016., kada je još jedan laptop s neobrisanim hard diskom prodat preko internet-stranice Vebeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.