PORUKE

Papa Franjo: Niko nije izuzet od pomaganja migrantima

Papa Franjo. Agencije

Fena

8.7.2019

Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da "niko nije izuzet" od pomaganja migrantima, indirektno koreći italijanskog tvrdokornog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija (Matteo Salvini), koji je pokušao zatvoriti luke svoje zemlje za nevladine spasilačke brodove za migrante.

Papa je predvodio misu iza zatvorenih vrata za migrante u Bazilici svetog Petra, na šestu godišnjicu njegove posjete Lampedusi, južnom italijanskom otoku na koji su hiljade migranata iz sjeverne Afrike pristigle u proteklim godinama. Na hiljade ih je još smrtno stradalo na moru pokušavajući se domoći otoka.

- Ti najzanemarivaniji među nama su prevareni i namamljeni da umru u pustinji, ti se ljudi muče, zlostavljaju ih i krše im prava u pritvorskim centrima, oni se suočavaju s valovima mora koje ne oprašta, ostavljeni su u prihvatnim logorima previše dugo da bi se mogli nazvati privremenim - izjavio je papa Franjo.

Misa je prenošena na televiziji, ali novinarima i javnosti nije dopušteno da joj prisustvuju radi očuvanja privatnosti dešavanja. Prisustvovalo joj je oko 250 ljudi, među kojima su migranti, dobrovoljci i predstavnici crkvenih grupa i drugih organizacija koje pomažu migrantima.

Žene u tradicionalnim afričkim nošnjama koje su nosile svoje bebe također su prisustvovale, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.