SVIJET

Turska pozvala EU da bude "osjetljivija" prema pitanju migracije

Više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj

Migrantska kriza. Arhiv

Fena

9.7.2019

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Javuz Selim Kiran (Yavuz) pozvao je EU da bude osjetljivija i odgovornija prema pitanju migracija.

- Pozivamo EU da bude osjetljivija i odgovornija po tom pitanju - izjavio je zamjenik ministra  na forumu o  migraciji i dijaspori koji je organizirao Centar za bliskoistočne studije (ORSAM).

Kiran je, također, pozvao međunarodnu zajednicu da pošteno podijeli breme i teret izbjegličke krize.

Naglašavajući značaj potrebe za zajedničkom akcijom, kazao je da razloge migracija treba duboko analizirati.

Također je istakao da se širom svijeta nalazi 258 miliona migranata - uključujući 71 milion prinudno raseljenih osoba i 26 miliona izbjeglica.

Naglašavajući turske napore na udomljavanju više od četiri miliona izbjeglica, on je kazao da se njegova zemlja ne može sama nositi s tim problemom.

- Ne dolazi u obzir da Turska bude neosjetljiva prema vatri koja je buknula u Siriji. Otvorili smo i vrata i srca za našu sirijsku braću - istaknuo je Kiran.

Naveo je da je više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj i da je skoro 268.000 neregularnih  migranata ušlo u Tursku od januara.

Komentirajući sporazum o rješenju izbjegličkog problema potpisan 18. marta 2016., Kiran je kazao da se problemi jednostavno mogu rješavati zajedničkom voljom i odgovornošću.

Turska i EU potpisale su sporazum o izbjegličkom pitanju u martu 2016. i on je imao za cilj da obeshrabri neregularnu migraciju preko Egejskog mora te potakne poduzimanje strogih mjera prema trgovcima ljudima i poboljšanje životnih uvjeta za skoro tri miliona sirijskih izbjeglica u  Turskoj.

Dvodnevni forum okupio je ukupno 60 istraživača i eksperata iz 25 zemalja koji su raspravljali o pitanjima migracije i  dijaspore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.