GEOPOLITIKA

Iran pozvao Veliku Britaniju da oslobodi tanker: To je opasna igra i ima svoje posljedice

Teheran je upozorio na recipročne mjere ukoliko se tanker ne oslobodi

Zarobljen naftni tanker. Foreign Policy

Fena

12.7.2019

Iran je pozvao Veliku Britaniju da odmah oslobodi naftni tanker koji su kraljevski marinci zaplijenili prošle sedmice pod sumnjom da je prekršio evropske sankcije isporučujući naftu Siriji, izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi (Abbas Mousavi) za državnu novinsku agenciju Irna.

- To je opasna igra i ona ima svoje posljedice. Zakonsko opravdanje za zapljenu nije validno, oslobađanje tankera u interesu je svih zemalja - izjavio je Musavi.

Teheran je upozorio na recipročne mjere ukoliko se tanker ne oslobodi.

Velika Britanija je saopćila u četvrtak da su tri iranska broda pokušala blokirati tankeru u britanskom vlasništvu prolaz kroz Hormuški moreuz, kroz koji se prebacuje nafta s Bliskog istoka u ostatak svijeta, ali da su uzmakli kada im se suprotstavio brod Kraljevske mornarice.

Iran negira da je bilo koji njegov brod učinio takvo nešto.

Napetosti između Irana i Zapada pojačale su se u prošloj sedmici nakon što je Britanija zaplijenila naftni tanker. London je saopćio da se brod "British Heritage", kojim upravlja britanska naftna kompanija BP, primicao Hormuškom moreuzu između Irana i Arapskog poluotoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.