ON JE ZAISTA PISAO HISTORIJU

NIKOLA TESLA: Cijeli život za ideju...

Po završetku gimnazije, na raspustu, mladi Tesla se razbolio od kolere

Bio je duhovit, nije volio bisere, rođen je za vrijeme oluje.... Agencije

Piše: D. BAŠIĆ

13.7.2019

Vrata se otvaraju i ulazi visoka prilika viša od šest stopa mršava, ali uspravna. Približava se polako, dostojanstveno. Odjednom postajete svjesni da se nalazite licem u lice s izuzetnom osobom. Osmijeh koji osvaja izbija mu iz prodornih svijetlih plavo-sivih duboko usađenih očiju, opčinjava vas i u tren oka se osjećate prisno.

Vodi vas u besprijekorno uređen ured. Ne vidi se ni trunka prašine. Na radnom stolu nema razbacanih papira, sve je sređeno. Na njemu je tamni dugački kaput, on nikada ne nosi nakit, ne vidi se ni lanac sata, ni prsten za kravatu.

Tesla govori vrlo dubokim glasom. Govori brzo i vrlo uvjerljivo. Dok govori teško ga je ne gledati u oči. Jedino dok govori drugima, imate priliku pažljivo promatrati njegovu glavu, na kojoj se ističe vrlo visoko i ispupčeno čelo, najpouzdaniji znak izuzetne inteligencije. Zatim dug pravilan nos, koji odaje znanstvenika.

Ovako je čuveni Hugo Gernbek (Hugo Gernsback) opisao velikog naučnika Nikolu Teslu.

Očevo nezanimanje zamalo mu je ubilo ambiciju

Nikola Tesla rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika 10. jula 1856. godine u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska. Njegovi roditelji Milutin i Džordžina (Georgina), osim njega, imali su sina Daneta i kćerke Anđelinu (Angelinu) i Milku, starije od Nikole, i Maricu, najmlađe dijete u porodici Tesla.

Ime je dobio po djedu s očeve strane. Školovanje je započeo u rodnom mjestu, gdje je proveo najbezbrižnije godine svog života. 

Nakon nesretnog slučaja, prilikom kojeg je porodica Tesla izgubila prvog sina, porodica se preselila u Gospić, gdje je mladi Nikola nastavio školovanje. Tokom školovanja ga je morila činjenica da će nakon toga morati da nastavi porodičnu tradiciju i postati sveštenik. To mu nije dalo mira, jer su ga mnogo zanimale prirodne nauke.

Po završetku gimnazije, na raspustu, mladi Tesla se razbolio od kolere. U to vrijeme ova opaka bolest je odnosila veliki broj života.

- U jednom od samrtnih trenutaka, za koje su mislili da su mi posljednji, otac je uletio u moju sobu. Još pamtim njegovo blijedo lice dok je pokušavao da me razveseli, nesigurnim glasom. Rekoh mu: možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku. Kazao mi je da ću ići u najbolju tehničku školu na svijetu, a znao sam da tako i misli - pričao je za svjetske medije Tesla.

Tesla i Edison bili suparnici. Agencije

Međutim, najviše ga je u tom periodu mučilo to što, osim priznanja profesora koje je dobivao u svjedočanstvima, njegov otac kao da je bio nezainteresiran za uspjehe.

- To je skoro ubilo moju ambiciju, ali kasnije, kada je otac umro, potreslo me je kada sam našao zavežljaj pisama koja su moji profesori pisali predlažući mu da me ispiše s fakulteta, ukoliko neće da se ubijem prekomjernim radom - pričao je Tesla.

Nakon što je ozdravio, 1875. godine se upisuje na studij elektrotehnike. Tokom studiranja spava veoma malo, svega četiri sata dnevno, a slobodno vrijeme provodi u učenju. Ispite polaže s najvišim ocjenama. Još tada ga je zainteresirala mogućnost primjene naizmjenične struje.

U Gracu na studiju rodila se ideja o stvaranju obrtnog polja. U decembru 1878. godine napušta Grac i prekida sve veze s bližnjima. Odaje se kockanju. Otac ga nakon višemjesečne bezuspješne potrage pronalazi i vraća kući. Nedugo nakon toga otac mu umire 30. aprila 1879. godine.

Izum obrtnog magnetnog polja 1882.

Naredne godine odlazi u Prag da prema očevoj želji završi studij. Svjestan da porodica podnosi ogromnu žrtvu zbog njega, rješava da ih oslobodi tog tereta i napušta studij. Narednih nekoliko godina predstavljalo je značajan period u karijeri Nikole Tesle.

U februaru 1882. godine uslijedio je izum obrtnog magnetnog polja, a te iste godine, na preporuku svojih pretpostavljenih, dobio je zaposlenje u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu. Edison je u to vrijeme bio najznačajnija ličnost tehnike u Americi, heroj elektrike kojeg je slavila cijela nacija. On je Tesli dao posao u svom laboratoriju u Njujorku, ali njihova saradnja nije dugo trajala.

Međutim, 1882. godine Tesla je ostao i bez majke i taj gubitak mu je strašno teško pao. Njegova majka bila je vrijedna žena s mnogo talenata. Bila je vrlo kreativna i svojim izumima olakšavala je život na selu. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke naslijedio sklonost ka istraživačkom radu.

Zbog svojih izjava poput “Kako signalizirati na Mars” ili “Rasturanje tornada” u javnosti bi znao često biti osuđivan. Mnogi su to sada više smatrali plodom bujne mašte nego mogućim naučnim dostignućem. Međutim, uslijedile su godine u kojima je Tesla sa Vestinghausovim inžinjerima radio na praktičnoj primjeni svojih izuma. U julu 1891. godine Nikola Tesla je dobio američko državljanstvo.

Skoro sam, bez porodice, i samo u društvu sestrića Save Kosanovića i nekoliko prijatelja, Tesla se rijetko pojavljivao u javnosti u poznim godinama svog života. Izuzetak je bila posjeta Kralja Petra II Karađorđevića koji je došao da se upozna s Teslom u njegovom apartmanu u junu 1942. godine.

Posmrtni ostaci u muzeju u Beogradu

U 87. godini u hotelu „New Yorker“ 7. januara 1943. godine prestalo je kucati srce ovog plemenitog naučnika. U Katedrali sv. Jovana Bogoslova 12. januara okupilo se dvije hiljade ljudi, među kojima je bio veliki broj pronalazača, dobitnika Nobelove nagrade, svjetski priznatih imena iz oblasti elektrotehnike, jugoslavenskih diplomata...

Posmrtni ostaci jednog od najvećih ljudi koji su živjeli u prošlom stoljeću nalaze se u muzeju u Beogradu.

Danas se u svijetu ime Nikole Tesle uzvikuje glasno, s puno poštovanja. Brojna udruženja, studentske i inžinjerske organizacije, pa i pjesme, čuvaju uspomenu na velikana svjetske nauke. O njemu su napisane mnoge knjige, ispričane razne i moguće i nemoguće teorije, ali je samo jedna istina. Nikola Tesla je bio čovjek bez čijih bismo izuma teško mogli živjeti ovako kako živimo.

Romansa sa Lenkom Dunđerski

U intervjuu za američki list koji je izašao 24. avgusta 1924. godine Tesla je govorio generalno o ženama, o tome kako su one superiornije, kao i da postaju jače od muškaraca i fizički i mentalno. Prema njegovim riječima, sva velika dostignuća muškarca do sada bila su nadahnuta njegovom ljubavlju ženi.

Navodi se da je želja bila da oženi Lenku Dunđerski, najljepšu i najbogatiju djevojku tog vremena. Pojedini izvori govore da je zapravo Laza Kostić bio zaljubljen u Lenku, a da je htio da je otjera Tesli u zagrljaj kako bi je, zbog njihove zabranjene ljubavi, zauvijek udaljio od sebe. Ipak, Tesla je odbio ženidbu i poručio Kostiću da "svijeća ne može da gori na dva kraja", te da se on odavno vjenčao s naukom.

Sve što možda niste znali o Tesli

1. ROĐEN U PONOĆ - Nikola Tesla rođen je između 9. i 10. jula 1856. godine, za vrijeme velike grmljavinske oluje.

2. NIJE PODNOSIO BISERE - Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju sekretaricu jer ih je nosila. Tesla je svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

3. FOTOGRAFSKO PAMĆENJE I PRETJERANE HIGIJENSKE NAVIKE - Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere, razvio je pretjerane higijenske navike.

4. ŽIVIO JE U CELIBATU - Bio je uvjeren da bi seks naškodio njegovom intelektu pa ga se odrekao. "Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi", rekao je jednom prilikom.

5. OSTAO BEZ NOBELA - Nikola Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu za modernizaciju cjelokupne ljudske vrste (dok, recimo, Barak Obama jeste).

6. OPSJEDNUTOST BROJEVIMA - Bio je strastveni numerolog, bio je opsjednut brojem tri i morao je tri puta kružiti oko zgrade prije ulaska u nju.

7. MALO SNA - Spavao je samo dva sata noću i ponekad tokom dana ako bi bio baš iscrpljen, ako se osjećao tako. Smatrao je da mu spavanje oduzima vrijeme, jer je budan imao vremena da razmišlja više.

8. MATERIJALNO JE NEVAŽNO - Umro je kao siromah i humanitarac, te se nikad nije brinuo o novcu u materijalnom smislu, osim kada bi finansirao svoje eksperimente.

9. STANOVAO JE U HOTELSKOJ SOBI - Tesla je proveo mnogo godina u Njujorku, a svoju posljednju deceniju proveo je živeći u sobi hotela „New Yorker“. Živio je u sobi 3327, dvosobnom apartmanu na 33. spratu.

10. GOLUBOVI SU MU BILI NEOBIČNO DRAGI - Mnogi hrane golubove u parku. Tesli to nije bilo dovoljno. Imao je naviku da bolesne golubove donosi u svoj apartman. Međutim, jedan golub mu je zapravo ukrao srce, kako je napisao: „Volio sam tog goluba kao što muškarac voli ženu, i on je volio mene. Dok god sam je imao, postojala je svrha u mom životu“.

Nekoliko velikih rečenica

Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Srbima i Hrvatima početkom Drugog svjetskog rata)

Jednako se ponosim svojim srpskim rodom i mojom hrvatskom domovinom (upućen telegram Vlatku Mačeku 1930. g.)

Mir u svijetu može doći samo kao prirodna posljedica univerzalnog prosvjetljenja. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje. (O izumima i patentima)

Znanost je osobna perverzija, osim ako ima kao svoj krajnji cilj poboljšanje čovječanstva.

Instinkt je nešto što nadmašuje znanje.

Elektricitet je za mene sve. Dan kada saznamo šta je elektricitet, biće najznačajniji dan u istoriji čovječanstva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.