VAŠINGTON

Američki ministar rada Aleks Akosta podnio ostavku

Epstajn uhapšen pod optužbama da je seksualno zlostavljao desetine maloljetnica

Tramp i Akosta: Prekid saradnje. AFP

G. M.

12.7.2019

Američki ministar rada Aleks Akosta (Alex Acosta) podnio je ostavku zbog kritika na račun njegovog posredovanja u nagodbi Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein) u slučaju seksualnog zlostavljanja djece.

Akosta, bivši tužilac s Floride, objavio je odluku na travnjaku Bijele kuće, dok je pokraj njega stajao predsjednik Donald Tramp (Trump).

Demokrati su ga ranije pozvali da odstupi zbog njegovog postupanja u Epstajnovom slučaju.

Akosta je ranije branio sporazum o nagodbi u ovom slučaju.

Američki milijarder i registrirani seksualni napasnik Džefri Epstajn (66) u subotu je, po povratku iz Pariza, uhapšen na njujorškom aerodromu. Istovremeno, njegove komšije na Menhetnu gledale su kako policija razvaljuje vrata njegove sedmospratne vile i iz nje iznosi stotine eksplicitnih fotografija maloljetnih djevojčica.

Svjetski mediji uskoro su prenijeli da je Epstajn uhapšen pod optužbama da je seksualno zlostavljao desetine maloljetnica i bavio se njihovim podvođenjem.

Njegov slučaj prvi se put pojavio 2008. godine, kada je on priznao zlostavljanje maloljetnica, a zauzvrat je dobio samo 13 mjeseci zatvora umjesto doživotne kazne. Tajnu nagodbu Epstajn je, kako su objavili mediji, sklopio upravo s tadašnjim tužiocem Akostom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.