BRAZIL

Bolsonaro nominirao sina za ambasadora u SAD

Eduardo trenutno obavlja funkciju kongresmena u Brazilu

Žair Bolsonaro. AFP

I.K./Avaz.ba

12.7.2019

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro (Jair) izjavio je danas da nominacija njegovog sina Eduarda za ambasadora u SAD ne predstavlja nepotizam. 

Pojedini smatraju da je to nepotizam, ali o tome odlučuje Vrhovni sud. To nije nepotizam, nikad to ne bih učinio - rekao je Bolsonaro.  

Preliminarni rezultati interne pravne studije, koju je uradio kabinet brazilskog predsjednika, pokazali su da imenovanja višerangiranih službenika, poput ambasadora, ne predstavljaju nepotizam.

Bolsonaro je jučer potvrdio da razmatra mogućnost da nominira sina za funkciju ambasadora. 

On je naveo da je njegov sin Eduardo Bolsonaro prijatelj djece američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), da govori engleski i španski jezik te da je imao iskustva u inozemstvu. Prema njegovom mišljenju, ovo imenovanje "bilo bi savršena poruka Vašingtonu". 

Eduardo Bolsonaro izjavio je da će prihvatiti funkciju ako mu bude ponuđena. On trenutno obavlja funkciju kongresmena u Brazilu, a mjesto ambasadora u Vašingtonu upražnjeno je od 1. januara ove godine, datuma stupanja njegovog oca na dužnost.

Njegovo imenovanje prvo bi trebao potvrditi brazilski Senat, a kritičari ove ideje kažu da bi njime bio povrijeđen zakon protiv nepotizma, a smatraju i da mlađi Bolsonaro nije kvalificiran za tu funkciju.

Vrhovni sud Brazila zabranio je nepotizam 2008. godine. No, panel Vrhovnog suda donio je odluku prošle godine da se ova regulativa ne primjenjuje na politička imenovanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.