SOMALIJA

Okončana opsada hotela u Kismaju: Ubijeno 26 ljudi, među njima političari, zvaničnici i novinari

Napad na hotel u Kismaju. AFP

Avaz.ba

13.7.2019

Najmanje 26 ljudi je ubijeno, a desetine su povrijeđene u napadu na hotel u somalskom gradu Kismajo. Policija je jutros preuzela kontrolu nad zgradom, nakon višesatne opsade. Lokalni zvaničnik u izjavi za AFP opisao je strašne prizore u unutrašnjosti objekta. 

- Sigurnosne snage imaju kontrolu nad hotelom, ubile su i posljednjeg teroristu. Ima tijela mrtvih, ranjenih po cijelom hotelu. Nemamo tačan bilans stradalih - rekao je za AFP lokalni zvaničnik Abdiveli Muhamed.

Napad je počeo jučer u popodnevnim satima kada je detonirana autobomba na kapiji hotela. Naoružani napadači potom su upali u hotel i sukobili se s pripadnicima sigurnosnih snaga. 

Kako prenosi CNN, među žrtvama su kandidat za regionalno predsjedništvo, plemenske starješine i novinari. Lokalni zvaničnici sastali su se u hotelu uoči regionalnih izbora u avgustu. Mediji prenose da je ubijena i Hodan Nalajeh (Nalayeh), istaknuta somalsko-kanadska novinarka i zvijezda YouTubea, kao i njen muž Farid.

Hodan Nalajeh - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nalajeh, majka dva mladića, čije objave na YouTube bilježe milionske poglede, bavila se društvenim pitanjima i uzbudljivim pričama iz somalskih zajednica.


Teroristička grupa El-Šebab preuzela je odgovornost za napad, navodeći da je on bio usmjeren na državne ministre, regionalne i savezne zakonodavce, kao i kandidate u hotelu. 

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) osudio je napad izražavajući "podršku i solidarnost Ujedinjenih naroda sa somalskim narodom u njegovoj potrazi za mirnom budućnošću".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.