VELIKA BRITANIJA

Boris Džonson podržao prijedlog za amnestiju ilegalnih migranata

Istovremeno se založio za čvršći stav zemlje prema nezakonitim ulascima

Boris Džonson. AFP

Avaz.ba

13.7.2019

Džonson podržava ideju reguliranja statusa migranata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Velika Britanija mogla bi uvesti nova pravila u migrantskoj politici, ukoliko trenutni favorit u utrci za novog britanskog premijera, Boris Džonson (Johnson), bude izabran na ovu funkciju. 

Džonson je danas izjavio kako podržava ideju amnestije za ilegalne migrante. Međutim, dodao je i kako svaki napor da se regulira status dugotrajno neregularnih radnika mora biti usklađen s ukidanjem novih ilegalnih ulazaka kako bi se izbjeglo stvaranje "privlačnog faktora", prenose svjetske agencije. 

Džonson je ovu ideju iznio još dok je bio gradonačelnik Londona. Sada se kandidirao za lidera vladajućih konzervativaca i kazao kako ostaje za njeno provođenje. 

Samo u Londonu,desetljećima, živi i radi oko 500.000 migranta koji nikada nisu registrirani i "nisu u stanju platiti porez". 

On je pojasnio kako bi se amnestija odnosila na osobe koje žive najmanje 12 godina u Velikoj Britaniji, a koje nisu imale problema za pravosuđem i koje "naporno rade". 

- Ne mislim da je razumno misliti kako možemo deportirati toliki broj ljudi. Moramo razmisliti o tome kako regulirati njihov status - kazao je Džonson tokom skupa na istoku Engleske. 

Istovremeno se založio za čvršći stav Velike Britanije prema migrantima koji ilegalno žele ući u zemlju.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.