LONDON Bivši ambasador Velike Britanije u SAD

Daroh tvrdi: Tramp je izašao iz nuklearnog sporazuma zbog Obame

Srna
14.07.2019 08:53

Donald Tramp

Foto: Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) istupio je iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz "ličnih razloga", jer je dogovor o tome postigao njegov prethodnik Barak Obama (Barack), navodi se u diplomatskoj prepisci bivšeg britanskog ambasadora u Vašingtonu Kima Daroha (Darroch).

Daroh je ovaj Trampov potez opisao kao "diplomatski vandalizam", piše britanski dnevnik "Mail on Sunday".

List navodi da je Daroh ovaj dopis napisao nakon što je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) 2018. godine apelirao na SAD da ostanu u nuklearnom sporazumu.

- "Sunday Times" piše da je Daroh u dopisu ukazao na podjele među savjetnicima američkog predsjednika i da Bijela kuća nema "svakodnevnu" strategiju o tome šta će uslijediti nakon povlačenja iz sporazuma.

Novi dopisi Daroha objavljeni su uprkos upozorenju Skotland Jarda medijima da se objavljuju diplomatske prepiske.

Mediji su upozoreni da novinari koji budu objavljivali nove detalje o komunikacijama bivšeg ambasadora time mogu kršiti Zakon o čuvanju državnih tajni.

Prošle sedmice "Sunday Times" je objavio Darohovu diplomatsku prepisku u kojoj ovaj oštro kritizira Trampovu administraciju, što je izazvalo niz reagiranja američkog predsjednika. Daroh je potom podnio ostavku.

Komentari

NA VRH