OPASNOSTI

U Evropi postoji "tempirana bomba" gora od Černobila

U oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca

G. M.

15.7.2019

Fabrika nuklearnog otpada Ujedinjenog Kraljevstva "Sellafield" u Kambriji nosi titulu “najopasnije industrijske zgrade u zapadnoj Evropi”. Prema pisanju britanskog “Suna”, za protekle dvije godine dogodilo se čak 25 slučajeva probijanja sigurnosti.

Navedeni incidenti odnose se na ozbiljne propuste: od curenja radijacije iz vodenih cijevi, preko nezatvaranja buradi za nuklearni otpad, pa sve do prosipanja uranijskog praha i cijevi iz kojih curi kiselina.

Prema navodima britanskog medija, u oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca nakon što je došlo do “incidenta” s nestabilnim hemikalijama, što je izazvalo strah okolnog stanovništva, a svega mjesec k0asnije otkriveno je da je jedan radnik britanske fabrike bio izložen niskom nivou radijacije, prenio je B92.

Također, ranije ove godine došlo je do oštećenja kabla visokog napona, što je prouzrokovalo nestanak struje, što je nagnalo Nuklearno regulatorno tijelo da konačno reagira i fabrici pošalje zahtjev za hitnim poboljšanjem sigurnosti.

Lokalno stanovništvo živi u konstantnom strahu jer smatraju da je i jedan incident previše, a pogotovo nekoliko koliko ih se dogodilo u toj fabrici nuklearnog otpada.

Međutim, rukovodstvo fabrike odgovara da razloga za brigu nema i da su svi dosadašnji incidenti bili na nivou “najmanje moguće opasnosti”.

Inače, u fabrici u Kambriji nalazi se zaliha od 140 tona plutonija, a u njoj se skladišti i nuklearni otpad iz ostalih nuklearnih reaktora Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi B92.


Černobil. The Sun

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.