TRGOVINSKI RAT

Najsporiji ekonomski rast Kine u posljednjih 30 godina

Kineska ekonomija će nastaviti osjećati sličan pritisak i u drugom dijelu godine

Nastavlja se trgovinski rat. Arhiv

G. M.

15.7.2019

Kineska ekonomija usporava zbog efekata produženosg trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Kineski bruto-društveni proizvod (BDP) porastao je za 6,2 posto u drugom kvartalu ove godine, što je najsporija stopa rasta u posljednje skoro tri decenije, i manje od predviđenih 6,4 posto za ovaj kvartal, prema podacima koje je danas objavila vlada u Pekingu, javlja CNN.

Kineska ekonomija će nastaviti osjećati sličan pritisak i u drugom dijelu godine, prema saopćenju Nacionalnog ureda za statistiku.

– Kineska ekonomija je i dalje u kompleksnoj i teškoj situaciji. Globalni rast je usporio, a vanjske nesigurnosti su u usponu – navodi se u saopćenju.

Dok su Peking i Vašington nedavno dogovorili primirje u trgovinskom ratu, analitičari kažu da mnoga pitanja ostaju otvorena i da je upitno hoće li uspjeti postići konačan dogovor.

– Neizvjesnosti u vezi s trgovinskim ratom će se nastaviti. Biznismeni su i dalje skeptični da će dvije zemlje postići širi dogovor i shvataju da trgovinske tenzije mogu ponovo eskalirati – kaže za CNN ekonomista Tom Rafferty (Rafetri).

Analitičari očekuju da će Peking uvesti još stimulativnih mjera da potakne ekonomski rast, uključujući moguće smanjenje kamatnih stopa Centralne banke.

Američke Federalne rezerve također su signalizirale mogućnost smanjenja kamatnih stopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.