ZLOČINCI

Kraj za generala koji je tražio ubistvo milion ljudi

Ovaj zvaničnik se našao pod međunarodnim sankcijama i potjernicama zbog svojih zločina

Džamil el-Hasan: Ubistva i torture. Arhiv

Piše: G. M.

15.7.2019

Jedan od šefova sigurnosti režima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, koji se tereti za ubistva i torture, otpušten je jer je postao prepreka za obnovu mostova između Damaska i arapskog svijeta, pišu arapski mediji.

On se smatra jednim od najkrvoločnijih figura sirijskog rata.

Nije dato zvanično objašnjenje za uklanjanje generalmajora Džamila el-Hasana, koji je bio šef obavještajne službe sirijskih zračnih snaga od 2009. i upravljao je bombardiranjima u kojima su stradale hiljade civila u Homsu, Alepu i drugim gradovima. Ovaj 66-godišnjak je svakako bio pred penzijom.

On je kritiziran i zbog sporog napretka u borbama protiv pobunjenika u provinciji Idlib, usljed čega je stotine prorežimskih vojnika i militanata izgubilo život.

Prema pisanju francuskog lista „Le Monde“, ovaj zvaničnik se našao pod međunarodnim sankcijama i potjernicama zbog svojih zločina.

Francuski list navodi da je Hasan vjerovatno najviše doprinio gušenju pobune protiv El-Asada 2011. godine.

O njegovoj brutalnosti najbolje svjedoči izjava koju je dao jednom prilikom: "Spreman sam da ubijem milion ljudi, i onda me vodite u Međunarodni sud pravde“.

Drugi izvori navode da je on ovo rekao u razgovoru sa Asadom i da je izjava glasila: ''Dopustite mi da ubijem milion demonstranata kako bismo okončali ovu revoluciju, a ja ću, umjesto Vas, otići u Hag.''


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.