GEOPOLITIKA Sjeverna Koreja

Kim Jong-un ponovo prijeti: Prekinut ćemo suspenziju nuklearnih i raketnih testova

U saopćenju je navedeno da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao da će prekinuti vojne vježbe

L.Đ./Avaz.ba
16.07.2019 18:42

Kim Jong-un i Donald Tramp

Foto: Agencije

Sjeverna Koreja je danas sugerirala kako bi mogla prekinuti svoju suspenziju nuklearnih i raketnih testova zbog američkih i južnokorejskih vježbi koje vidi kao pripremu za eventualnu invaziju.

Predstojeće redovne ljetnje vojne vježbe SAD i Južne Koreje primorat će Sjevernu Koreju da ponovo razmisli o tome treba li se posvetiti obećanjima koja je dala Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je Sjeverna Koreja, prenose agencije.

U saopćenju je navedeno da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao da će prekinuti vojne vježbe s Južnom Korejom tokom prvog i trećeg sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, ali da planirane ljetne vježbe sa Seulom i raspoređivanje oružja na jugu pokazuju da Vašington ne ispunjava to obećanje. 

S obzirom na to da su SAD jednostrano odbacile svoje obaveze, postepeno gubimo opravdanje da nastavimo sa obavezama koje smo u dogovoru s njima preuzeli, navodi se u saopćenju koje je prenijela zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

U saopćenju se ističe da Sjeverna Koreja nije obavezana nikakvim zakonskim dokumentima da obustavi svoje nuklearne i raketne testove.

Komentari

NA VRH