LIČNOSTI

Ko je Ursula fon der Lejen: Od djeda trgovca do historijske funkcije u EU, ima 60 godina i sedmero djece

Udata za ljekara, člana plemićke porodice

Piše: Sl. M.

16.7.2019

Lejen u u Evropskom parlamentu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) prva je žena na čelnoj funkciji Evropske komisije u historiji Evropske unije. Na tu poziciju izabrana je većinom glasova u Evropskom parlamentu.

Rođena je 1958. u Briselu, gdje je živjela do svoje 13. godine. Nje otac Ernst Albreht (Albrecht) radio je kao jedan od prvih evropskih državnih službenika od osnivanja Evropske komisije 1958. godine, prvo kao šef kabineta evropskog komesara Hansa fon der Groebena, a zatim kao generalni direktor Opće uprave za tržišno natjecanje od 1967. do 1970. 

Pohađala je Evropsku školu u Briselu, a 1971. preselila se u regiju Hanovera. Njen otac je bio premijer Donje Saske od 1976. do 1990. godine.


Ursula Albreht (lijevo) s porodicom 1982. godine. Wikipedia

Ona je prvenstveno njemačkog porijekla, odakle potiču njeni preci, a u daljoj porodici ima i Francuza. Njen čukundjed u 19. stoljeću je bio bogati trgovac pamukom. Neki njeni daleki preci bili su poznati trgovci robovima.  

Studirala je ekonomiju u Londonu od 1977. do 1980., a zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima porodica, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson. 

Po povratku u Njemačku, upisala je medicinu, a potom je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Prije četiri godine bila je optužena da je prepisala veći dio svog doktorata. Univerziteta u Hanoveru je proveo istragu te zaključio da doktorat “sadrži greške”, ali je odlučeno da smije zadržati doktorsku titulu.

Za ljekara Hajka fon der Lejena (Heiko von der Leyen), člana plemićke porodice, koja je stekla bogatstvo trgovanjem svilom, udala se 1986. godine. Imaju sedmero djece. Porodica fon der Lejen je član Evanđeoske crkve u Njemačkoj.  


Ursula fon der Lejen s porodicom. Noizz

U krugovima EU važi za prisnu saradnicu Angele Merkel, a jedno vrijeme se nalazila i u igri za glavnu sekretarku CDU-a. Pružala je veliku podršku izbjegličkoj politici njemačke kancelarke. Njena porodica je kod kuće primila jednu izbjeglicu iz Sirije.

U EU krugovima važi za blisku saradnicu Angele Merkel. Zimbio

Ursula fon der Lejen tečno govori njemački i francuski jezika, kao i engleski, nakon što je živjela pet godina u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Oduševljena je jahanjem i nerijetko se takmiči u jahanju konja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.