VAŠINGTON Žestoko napao četiri demokratske zastupnice

Donji dom američkog Kongresa osudio "rasističke komentare" Trampa

Fena
17.07.2019 07:47

Donald Tramp

Foto: Agencije

Donji dom američkog Kongresa osudio je "rasističke komentare" predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina. 

Zastupnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trampa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa", piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika, javlja AFP.

Tramp je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Aleksandria Okasio-Kortez, Ilhan Omar, Ajana Prisli i Rašida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle".

U ponedjeljak im je uputio poruku: "Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite", da bi u utorak napisao kako te objave "nisu rasističke".

- U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati 'slabost' i upasti u njihovu stupicu - napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Tramp nije imenovao kongresnice, a izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Aleksandria Okasio-Kortez iz Njujorka, Ilhan Omar iz Minesote, Ajana Prisli iz Masačusetsa i Rašida Tlaib iz Mičigena.

- To su naše sestre -, kazala je demokratkinja Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsjednica Doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trampovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata, te su po prvi put u Kongresu.

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a.

Čini se da je Tramp s obzirom na predsjedničke izbore u novembru 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo - koje u velikoj većini čine bijelci - i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira AFP.

Komentari

NA VRH