VAŠINGTON

Donji dom američkog Kongresa osudio "rasističke komentare" Trampa

Donald Tramp. Agencije

Fena

17.7.2019

Donji dom američkog Kongresa osudio je "rasističke komentare" predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina. 

Zastupnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trampa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa", piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika, javlja AFP.

Tramp je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Aleksandria Okasio-Kortez, Ilhan Omar, Ajana Prisli i Rašida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle".

U ponedjeljak im je uputio poruku: "Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite", da bi u utorak napisao kako te objave "nisu rasističke".

- U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati 'slabost' i upasti u njihovu stupicu - napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Tramp nije imenovao kongresnice, a izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Aleksandria Okasio-Kortez iz Njujorka, Ilhan Omar iz Minesote, Ajana Prisli iz Masačusetsa i Rašida Tlaib iz Mičigena.

- To su naše sestre -, kazala je demokratkinja Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsjednica Doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trampovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata, te su po prvi put u Kongresu.

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a.

Čini se da je Tramp s obzirom na predsjedničke izbore u novembru 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo - koje u velikoj većini čine bijelci - i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.