EVROPSKA UNIJA

Mogerini: Proširenje EU je investicija u sigurnost, stabilnost i prosperitet

Mogerini: Zemlje zapadnog Balkana sve su susjedne zemlje članicama. AFP

Srna/ Avaz.ba

17.7.2019

Proširenje EU na zapadni Balkan pitanje je pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta, poručila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).  

- Za mene sama riječ "proširenje" nije odgovarajuća. Zemlje zapadnog Balkana sve su susjedne zemlje članicama. Riječ je o pomirenju unutar regiona - naglasila je Mogerini.

Kako je kazala, vjeruje da je vrijeme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da se nada da će Vijeće ubrzo donijeti takvu odluku.

- Mislim da je to investicija u našu sigurnost, stabilnost i prosperitet - ističe ona. 

Inače, u dokumentu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navedeno je da je Evropska unija napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela, pri čemu se, između ostalog, izdvaja i "potvrda EU perspektive za zapadni Balkan".  

- Zapadni Balkan napravio je nepovratan napredak na putu ka EU. To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU - ocijenjeno je u dokumentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.