AKTUELNO

Španska ministrica ekonomije Nadia Kalvinjo jedan od mogućih kandidata za čelnika MMF-a

Vlada ne sumnja u sposobnost svog kandidata

Nadia Kalvinjo. AFP

Avaz.ba

18.7.2019

Španska ministrica ekonomije Nadia Kalvinjo (Calvino) jedan je od mogućih kandidata za Kristin Lagard (Christine Lagarde) na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvještavaju svjetske novinske agencije pozivajući se na neimenovani izvor iz EU. 

Lagard je prije dva dana podnijela ostavku na mjesto direktora MMF-a, nakon što je izabrana za predsjednicu Evropske centralne banke.

- Kalvinjo je među imenima o kojima se raspravlja - potvrdio je izvor iz EU. 

I sama Kalvinjo je potvrdila da je s premijerom Španije Pedrom Sančezom (Sanchezom) razgovarala oko mogućnosti kandidiranja za to mjesto. Međutim, nije otkrila detalje tog razgovora. 

Drugi izvori, ipak navode kako su pregovori oko postizanja podrške za Kalvinjo "zeleni", odnosni još uvijek u preliminarnoj fazi.

Za sada nema ni otvorene podrške Sančezove vlade, dok se neslužbeno saznaje kako Vlada Španije ne sumnja u sposobnost Kalvinjo da obavlja bilo koju međunarodnu funkcije.  

Ipak, čini se kako je guverner Engleske centralne banke trenutno najjače ime za čelnu poziciju MMF-a. Potencijalni kandidati su i guverner Finske centralne banke Oli Ren (Olli Rehn), savjetnik Evropske centralne banke Benoa Koar (Benoit Coeure), bivši predsjednik Eurogrupe Jueroen Dajzelblum (Jeroen Dijsselbloem) i Bugarka Kristalina Georgieva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.