SVIJET

Tramp: SAD trenutno ne razmatraju sankcije Turskoj

Nemoguće prisustvo Ankare u programu F-35

Donald Trump. Xinhua

Avaz.ba

19.7.2019

Sjedinjene Američke Države trenutno ne razmatraju sankcije Turskoj zbog njene kupovine ruskog sistema protivzračne odbrane S-400, izjavio je predsjednik SAD Donald Trump (Donald Trump), dan nakon što je Bijela kuća saopćila da je ta kupovina učinila nemogućim prisustvo Ankare u programu F-35.

Kako javljaju mediji, portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) Ibrahim Kalin izrazio je nelagodnost zbog odluke Vašingtona da ukloni Tursku iz zajedničkog programa.

Kalin je rekao da odnosi između NATO saveznika ne mogu ostati zdravi uz jednostrane odluke.

- Sjedinjene Američke Države su  potvrdile da neće isporučiti avione F-35 Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, koji će služiti za otkrivanje tehnoloških tajni - saopćila je Bijela kuća.

Vašington će nastaviti sarađivati s Ankarom, uprkos negativnom utjecaju interne operativnosti Turske s NATO-om, dodaje se u saopćenju.

- F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka koja će se koristiti za otkrivanje tehnoloških tajni - dodala je Bijela kuća.

Američko Ministarstvo odbrane dalo je Turskoj rok do 31. jula da odustane od ruskog raketnog sistema, jer će u suprotnom biti isključena iz programa za proizvodnju aviona F-35, u kojem je Turska učestvovala od njegovog pokretanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.