PRIJATELJSTVO

Dobitnik nagrade "Srce Sarajeva": Čuveni američki reditelj zatražio od Putina posebnu želju

Oliver Stoun zamolio predsjednika Rusije da bude kum njegovoj 22-godišnjoj kćerki Tari

Stoun: Prijateljski odnosi. SFF

A. Ču. / Avaz.ba

23.7.2019

Čuveni američki reditelj Oliver Stoun (Stone), trostruki dobitnik Oskara, koji je prije dvije godine dolazio u Sarajevo gdje je bio počasni gost Sarajevo Film Festivala na kojem mu je uručena nagrada "Srce Sarajeva" zamolio je Vladimira Putina, predsjednika Rusije, da bude kum njegovoj 22-godišnjoj kćerki Tari.

- Da li tvoja kćerka želi prihvatiti pravoslavlje - upitao je Putin, na šta mu je reditelj uzvratio:

- Nema problema, uradiće sve što je potrebno.

Stoun i Putin imaju blizak odnos, reditelj je snimio dokumentarac "Otkrivanje Ukrajine", u kojem otkriva nepoznate detalje o događajima na Majdanu.

Stoun se Putinu požalio na "američku kulturu" i sve izraženiji fokus u vezi s polnim identitetom, jer se ljudi sve više izjašnjavaju kao "transseksualci". Reditelj je podsjetio na kontroverzni zakon usvojen u Rusiji 2013., koji zabranjuje "homoseksualnu propagandu" među maloljetnicima, a za koji kritičari tvrde da je doprineo nasilju prema homoseksualcima.

Transkripti intervjua obavljenog u junu postavljeni su na sajt Kremlja uoči premijere Stounovog dokumentarca o dešavanjima u Ukrajini koji su zemlju doveli na ivicu građanskog rata. Stoun, koji je poznat po razotkrivanju teorija zavjere, u tom filmu osporava navode da Rusija stoji iza likvidacije učesnika protesta na Majdanu 2014. godine, kao i da su se vlasti u Ukrajini, a ne zvanična Moskva, miješale u američke predsjedničke izbore 2016.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.