LONDON

Majstor skandala: Ko je novi lider Velike Britanije

Mediji ga opisuju kao čovjeka slobodnog duha, bez dlake na jeziku i s minimumom političke korektnosti

Džonson stekao ogromnu moć. AFP

Piše: G. M.

23.7.2019

Boris Džonson (Johnson) izabran je danas za šefa Konzervativne stranke i bit će novi britanski premijer. On će na toj poziciji u srijedu naslijediti Terezu Mej (Theresa May).

Džonson je sve samo ne konvencionalni političar, a gafovi su oduvijek bili njegov zaštitni znak. Stoga nema nimalo sumnje da je pred Velikom Britanijom jedan zanimljiv period.

Bez dlake na jeziku

Džonson je bio novinar, gradonačelnik Londona, najveći zagovarač Brexita, a potom i ministar vanjskih poslova. Rođen je 1964. u Njujorku, a ima britanske, francuske, njemačke, ali i turske korijene, s obzirom na to da mu je predak bio Ali Kemal, ministar unutrašnjih poslova u Otomanskom carstvu.

Mediji ga opisuju kao političara slobodnog duha, bez dlake na jeziku i s minimumom političke korektnosti.

Devedesetih godina obreo se u novinarskom poslu, a jedno vrijeme živio je u Briselu, protiv čijeg utjecaja se kasnije žestoko borio tokom kampanje za istupanje Velike Britanije iz Evropske unije. Kao novinar je radio za britanski „Telegraph”, gdje je dobio otkaz jer je izmislio izjavu sagovornika.

Nakon toga se posvetio politici. Postaje gradonačelnik Londona i član Konzervativne partije. Funkciju gradonačelnika Londona obavljao je u dva mandata, počevši od 2008. godine.

Tokom obavljanja funkcije prvog čovjeka britanske prijestonice ostala je zapamćena njegova svađa s kuharom Džejmijem Oliverom (Jamie). Osim toga, pamti se njegova uvreda na račun naroda Papue Nove Gvineje, jer je tamošnje ljude nazvao kanibalima. Uvrijedio je i grad Portsmut, koji je nazvao leglom droge, gojaznih ljudi i neproduktivnosti.

Ostalo je zapamćeno da je jednom igrao ragbi sa 10-godišnjim Japancem kojeg je skoro sravnio sa zemljom, a incident se desio tokom posjete Tokiju.

Majstor za privlačenje glasova

No, uprkos svim gafovima, on je pravi majstor u privlačenju glasačkog tijela. I pored brojnih optužbi, uspio je uvjeriti većinu Britanaca da EU nije pravi izbor za njih, nakon čega je većina podržala Brexit na referendum.

Njegov ulazak u kampanju za referendum bio je presudan za pobjedu zagovarača Brexita 2016.

Nakon izglasavanja Brexita i pada tadašnje vlade, Džonson postaje ministar vanjskih poslova.

Jedan je od prvih svjetskih zvaničnika koji je pozvao da se prekine masovna histerija i kukanje nakon što je Donald Tramp (Trump) postao predsjednik SAD.

Tramp je, s druge strane, nedavno izjavio da bi Boris Džonson bio vrlo dobar britanski premijer.

- Mislim da bi Boris obavio vrlo dobar posao. Mislim da bi bio izvrstan - rekao je Tramp nedavno za “The Sun”.

Vrijeđao svjetske lidere

Džonson ima i historiju gafova prilikom putovanja u inozemstvo i nesuzdržanog kritiziranja stranih lidera.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina svojevremeno je uporedio s Elfom iz filma “Hari Poter“, ali je dodao da je Putin, za razliku od lika iz dječijeg filma, nemilosrdni i manipulativni tiranin.

CNN je ranije pisao da je Džonson uvrijedio praktično sve važne političare u SAD, uključujući bivše predsjednike Baraka Obamu (Barack) i Džordža Buša (George Bush), kao i Hilari Klinton (Hillary Clinton), koju je nazvao sadističkom medicinskom sestrom u mentalnoj ustanovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.