NEOBIČNO Nakon imenovanja na poziciju britanskog premijera

Turci se raduju izboru Džonsona iako je pisao podrugljive pjesme o Erdoanu

Novi britanski premijer je 2016. zahtijevao i da Britanija stavi veto na kandidaturu Turske za članstvo u Evropskoj uniji

Avaz.ba
24.07.2019 16:09

Džonson: Plava kosa sugerira turske korijene

Foto: Agencije

Turska slavi što je britanski premijer postao Boris Džonson (Johnson), praunuk posljednjeg osmanskog ministra unutarnjih poslova, a tamošnji mediji i političari vjeruju da bi ta činjenica mogla ojačati odnose između dviju država, prenosi HINA.

Bivši gradonačelnik Londona praunuk je Alija Kemala, posljednjeg ministra unutrašnjih poslova Osmanskog carstva, pa se mnogi Turci ponose njegovim porijeklom.

Džonson je više puta davao komentare nesklone Turskoj. Bivši londonski gradonačelnik u dva mandata je, prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, pobijedio na takmičenju britanskog medija ''Spectator'', koji je nekad i uređivao, za "najuvredljiviju pjesmu" o turskom predsjedniku Redžepu Taipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan).

Natjecanje je pokrenuto nakon što je turski čelnik pozvao na kažnjavanje njemačkog komičara koji mu se rugao. Džonson je osvojio nagradu od 1.000 funti za pjesmu u kojoj sugerira da je Erdoan spolno općio s kozom.

Novi britanski premijer je 2016. zahtijevao i da Britanija stavi veto na kandidaturu Turske za članstvo u Evropskoj uniji. Uprkos tome, Džonsona turski mediji često nazivaju "Borisom Turčinom", a sam Erdoan mu je u utorak čestitao na novoj funkciji i naglasio kako će se odnosi dviju zemalja sada popraviti.

"Osmanski praunuk postao premijer", stoji na naslovnoj stranici opozicionih novina ''Sozcu''.

"Premijer porijeklom iz Cankirija", piše ta novina, referirajući se na provinciju u centralnoj Turskoj iz koje dolazi njegov pradjed Kemal.

Kao i njegov turski predak, i Džonson je bio novinar koji je ušao u politiku. Za Kemala se to pokazalo kobnim - u posljednjim danima Osmanskog carstva turski nacionalisti su ga ulovili, mučili i ubili.

Džonsonu je čestitao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu), uz videosnimak u kojem turski novinari ispituju budućeg britanskog premijera o njegovom porijeklu, tokom posjete Ankari 2016. godine.

Turska novinska agencija Demiroren prenosi izjavu jednog od stanovnika sela Kalfat u provinciju Cankiri, koji je istaknuo da je velika čast što je neko iz tog mjesta postao premijer, dodavši kako Džonson svoju razbarušenu plavu kosu duguje svojim turskim precima.

Komentari

NA VRH