SVIJET

Varadkar: Sklapanje novog sporazuma o Brexitu za nekoliko dana je van realnog svijeta

Crvena linija i pregovaračke pozicije EU-a neće se promijeniti uoči planiranog britanskog izlaska iz EU-a

Leo Varadkar. AFP

I.K./Avaz.ba

25.7.2019

Predsjednik irske Vlade Leo Varadkar poručio je kako je prijedlog novog britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) da sporazum o Brexitu sa Evropskom unijom može biti potpuno redefiniran tokom narednih mjeseci daleko od realnosti. 

- Slušajući ono što je danas rekao, stekao sam utisak da je pričao, ne samo o isključivanju "backstopa" (dogovorenog zaštitnog mehanizma koji bi značio da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji sa Velikoj Britanijom ako se ne pronađu druga rješenja), već o sasvim novom sporazumu - boljem sporazumu za Veliku Britaniju. To se neće dogoditi - kazao je Varadkar.

Irski premijer smatra da je svaki prijedlog koji predviđa da se sklopi novi sporazum za nekoliko sedmica ili mjeseci potpuno van realnog svijeta. On je istakao i kako se crvena linija i pregovaračke pozicije EU-a neće promijeniti uoči planiranog britanskog izlaska iz EU-a 31. oktobra. 

Varadkar je čestitao Džonsonu na preuzimanju premijerske dužnosti, kazavši da se raduje saradnji s njegovim  kabinetom, posebno kada je riječ o pitanju granice sa Irskom, glavnom pitanju vezanom za Brexit. 

Kako je kazao, britanski kolega će morati "dodati ponešto detalja kada je riječ o sloganima i izjavama" o Brexitu. 

- Samopouzdanje i entuzijazam nisu zamjene za evropsku politiku - kazao je on. 

Inače, Boris Džonson je dužnost novog britanskog premijera započeo u srijedu obećanjem o novom, odvažnom sporazumu o Brexitu s Evropskom unijom do 31. oktobra, prekorivši "mrgude" i političku klasu koji su, kako je rekao, zaboravili na ljude kojima bi trebali služiti.

Podsjetimo, on je na toj dužnosti naslijedio Terezu Mej (Theresa May) nakon njene ostavke zbog neuspjeha da zemlju uredno povuče iz EU-a.

- Ispunit ćemo obećanje parlamentu i narodu i izaći iz EU-a do 31. oktobra. Bez ikakvih 'ako' ili 'ali' " - poručio je Džonson. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.