SVIJET

Erdoan: Neophodna solidarnost između Turske, Malezije i Pakistana

Turski državljani sa službenim pasošima moći će bez viza boraviti u kratkoročnim posjetama Rusiji

Redžep Tajip Erdoan. Arhiv

Fena

25.7.2019

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je, nakon sastanka s premijerom Malezije Mahatirom bin Mohamadom (Mahathirom bin Mohammed) u Ankari, izjavio da je solidarnost između Turske, Malezije i Pakistana neophodna za jedinstvo islamskog svijeta.

Mahatir je istakao da će saradnja između Malezije i Turske pomoći da se muslimanski svijet oslobodi kontrole drugih država.

- Lako je davati izjave, ali je imati djelotvornu akciju mnogo važnije. Zato sam predložio da tri muslimanske zemlje rade zajedno. Barem ove tri, Turska, Malezija i Pakistan. Tako da možemo govoriti glasnije u vezi s mnogim područjima, naprimjer odbranom - dodao je.

Na pitanje novinara o oslobađanju Hakana Atile (Atille), Erdoan je kazao da će se sastati s njim nakon što određeno vrijeme provede u krugu porodice.

- Njegov boravak u zatvoru i sav taj proces uznemirili su mene i moje kolege. Ne postoji nikakva barijera između Hakana Atile i nas. On je naš sin - rekao je Erdoan.

Bivši zamjenik generalnog direktora "Halk banke" Mehmet Hakan Atila, koji je prije nekoliko dana pušten na slobodu iz zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama, doputovao je u srijedu u Istanbul.

Odgovarajući na pitanja novinara, Erdoan je izjavio kako je postupak Rusije kojim je omogućeno putovanje bez viza turskim državljanima rezultat prijateljskih odnosa Turske i Rusije.

- Ruski postupak koji omogućava turskim državljanima putovanje bez viza rezultat je naših bliskih odnosa i dijaloga -  kazao je Erdoan na konferenciji za medije nakon sastanka s Mahatirom.

Prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, turski državljani sa službenim pasošima moći će bez viza boraviti u kratkoročnim posjetama Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.