SVIJET

Nove sankcije za Madurove ljude i 13 entiteta

Oni su navodno dio mreže koja je ukrala stotine miliona dolara iz ugovora o uvozu hrane

Sankcije predstavljaju dodatne korake u naporima da se svrgne predsjednik Venecuele Nikolas Maduro. AFP

I.K./Avaz.ba

26.7.2019

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv 10 osoba, uključujući i usvojene sinove predsjednika Venezuele Nikolasa Madura (Nicolas) i 13 entiteta, ističu iz Ministarstvo finansija SAD. 

Kako prenose agencije, sankcije se odnose na državljane Kolumbije Aleksa Saba (Alex Saab) i Alvara Pulida, kao i na Valtera (Waltera), Josara (Yossera) i Josvala (Yoswala) Gavidiju, Madurove posinke. 

Oni su navodno dio mreže koja je ukrala stotine miliona dolara iz ugovora o uvozu hrane. 

Podsjetimo, prethodno je administracija Donalda Trampa (Trump), u pojačavanju pritiska na Madura, nametnula sankcije i njegovom sinu Nikolas Nikolasitu Maduru (Nicolas "Nicolasito"). 

Ministarstvo financija ga tereti za sudjelovanje u propagandi i cenzuri, profitiranju od venezuelanskih rudnika te pomaganju u pritisku na vojsku kako bi spriječila dolazak humanitarne pomoći u zemlju.

Te sankcije predstavljaju dodatne korake u naporima da se svrgne predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji su reizbor SAD i većina zemalja Zapada proglasile nelegitimnim.

Inače, Madura podržavaju Kina, Rusija i Turska, a zadržao je i podršku vojske i drugih institucija. 

Vašington, podsjetićemo, podržava opozicionog lidera Huana Gvajda (Juan Guaido), koji se u januar pozvao na Ustav kako bi se proglasio privremenim predsjednikom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.