SVIJET

Poricao holokaust na njemačkoj televiziji: Žrtve u Asku su zaslužile da budu ubijene

Negiranje holokausta je krivično djelo prema njemačkom zakonu

Karl Munter. Ilustracija

Avaz.ba

26.7.2019

Bivšem pripadniku njemačke nacističke vojske i osuđenom ratnom zločincu prijeti pet godina zatvora nakon što je negirao da je šest miliona Jevreja stradalo u holokaustu.

Karl Munter (Münter), koji ima 96 godina, osuđen je prvobitno na smrt zbog uloge u masakru 96 ljudi u francuskom selu Ask u vrijeme dok je bio pripadnik njemačkog Šucštafela, odnosno SS-a.

Tužioci u Njemačkoj podnijeli su optužbe protiv njega nakon što je u intervjuu za njemačku televizijsku stanicu ARD u novembru rekao da su žrtve u Asku zaslužile da budu ubijene i da on ne žali zbog svoje uloge u ratnim zločinima.

- Prva stvar je što ja nisam ispalio niti jedan metak. Druga stvar je što ću vas zamoliti da budete pažljivi što se tiče Hitlera i Jevreja. Tada uopće nije bilo miliona Jevreja u Njemačkoj. To je već poznata činjenica i dokazana. Taj broj od šest milion nije tačan - kazao je Munter.

Negiranje holokausta je krivično djelo prema njemačkom zakonu.

- Optuženi nije negirao da je dao ovakve izjave, ali je rekao da nije znao da se intervju snima i da će kasnije biti emitiran. Također, ne smatra svoje izjave poticanjem na mržnju i zato ne smatra da treba dizati optužnicu protiv njega - navodi se u saopćenju lokalnog tužilaštva, prenosi ''The Sun''.

Munteru prijeti pet godina zatvora zbog poticanja na mržnju i dvije godine zbog omalovažavanja sjećanja na žrtve.

On je imao 21 godinu kada je bio član 12. SS Panzer divizije "Hitlerove omladine" i kada je došlo do eksplozije voza 1. aprila 1944. u kojem je bilo oko 50 vojnika.

Kao osveta za čin sabotaže od Pokreta otpora u Francuskoj, svi muškarci i dječaci od 15 do 75 godina iz obližnjeg gradića su poredani na šine i pogubljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.