PEKING

Kremiran kineski premijer koji je ugušio proteste na Tjenanmenu

Prijatelji i bivši saradnici fotografirani su kako obilaze Lijev dom u zapadnom Pekingu kako bi mu odali počast

Peng ušao u historiju. AFP

G. M.

29.7.2019

Bivši kineski premijer Li Peng, omražen među mnogima zbog svoje uloge u gušenju demokratskog pokreta na trgu Tjenanmen, ali hvaljen u državnim medijima kao "izvanredni socijalistički revolucionar", kremiran je u Pekingu.

Nacionalne zastave spuštene su na pola koplja u brojnim dijelovima Pekinga, uključujući Tjenanmen, Veliku dvoranu naroda i zgradu ministarstva vanjskih poslova, kao i u pokrajinskim prijestonicama, lokalnim zajednicama i poluautonomnim teritorijama Hong Kong i Makau.

Iskusan borac

Prijatelji i bivši saradnici fotografirani su kako obilaze Lijev dom u zapadnom Pekingu kako bi mu odali počast.

Noseći crninu, njegova supruga i troje djece - među kojima je njegov najstariji sin i ministar saobraćaja Li Sjaopeng - stajali su u redu kako bi zahvalili onima koji su izrazili sučešće.

Kineska državna novinska agencija Sinhua opisala je Lija kao "iskušanog i testiranog komunističkog borca i izvanrednog socijalističkog revolucionara".

On je od 1987. do 1998. godine obavljao premijersku dužnost, a od 1998. do 2003. bio je predsjedavajući Kineskog narodnog kongresa, državnog parlamenta.

Li je, međutim, najpoznatiji po uvođenju vanrednog stanja na nacionalnoj televiziji nekoliko dana prije nego što su 4. juna 1989. tenkovi i vojnici Narodne oslobodilačke vojske ugušili prodemokratske proteste pod studentskim vodstvom koji su bili usmjereni na trg Tjananmen.

Odlučno djelovanje

U zvaničnim spomenima, državni mediji hvalili su njegovu ulogu u odlučnom djelovanju u okončanju "političkih previranja" 1989.

U reakciji na naslovnoj stranici, zvanične novine „China Daily“ navele su prošle srijede da Li "poduzeo odlučne korake ka okončanju previranja, kontrarevolucionarne pobune i stabiliziranja unutrašnje situacije, i igrao je značajnu ulogu u velikoj borbi za budućnost i sudbinu (Komunističke) Partije i države, prenosi AFP.


Nasilno ugušeni protesti na trgu. Wikipedia

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.