NIGERIJA

Pročitajte koliko su teroristi Boko harama likvidirali ljudi u deset godina

Odgovorni za više od dva miliona raseljenih

Boko haram. Agencije

Avaz.ba

29.7.2019

Broj ubijenih u napadima Boko harama tokom vikenda u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno porastao je na 70, saopćili su u ponedjeljak lokalni izvori.

Spasilački radnici izvukli su još tijela s nedjelje na ponedjeljak u lokalnoj regiji Nganzai u Bornu, gdje su u subotu tri sela napali militanti Boko harama, izjavio je za Xinhuu spasilački zvaničnik putem telefona.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je 15 tijela izvučeno od nedjelje navečer, a većina ih je pronađena u grmlju s ranama od metaka.

Abbagana Ali, čelnik Zajedničke civilne radne grupe, provladine milicije u regiji, kazao je da su deseci žrtava ubijeni dok su prisustvovali sahrani na lokalnom groblju u selu Badu Malam Kjariri, koje su militanti Boko harama napali u subotu ujutro.

Vjeruje se da je subotnji napad odmazda za to što su lokalni stanovnici prije dvije sedmice, kad su se napadači približili selu, ubili 11 članova Boko harama te im oduzeli 10 automatskih pušaka.

U posljednjih deset godina, pobuna pripadnika Boko harama u sjeveroistočnoj Nigeriji i njihova represija ostavili su za sobom više od 27.000 mrtvih te više od dva miliona raseljenih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.