SVIJET

Ivan Duke optužio Madura: Greška je što štiti gerilske grupacije i krijumčare droge

Venecuela će postati utočište terorista

Ivan Duke, Nikolas Maduro. Agencije

I.K./Avaz.ba

29.7.2019

Nikolas Maduro (Nicolas) od Venecuele pravi terorističko utočište, smatra predsjednik Kolumbije Ivan Duke (Duque). On je ocijenio da je velika greška to što Maduro štiti gerilske grupacije i krijumčare droge.

- Ono što vidimo nije samo da Maduro u proteklih nekoliko godina štiti kolumbijske teroriste, već se sve više potvrđuje da je Venecuela utočište terorista i krijumčara droge - naglasio je Duke.  

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Maduro izjavio da su u Venecuelu dobrodošla dva bivša vojna lidera Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) Seuksis Pausijas Hernandez (Seuxis Paucias Hernandez) i Lusijano Marin (Luciano), koji se vode kao nestali, a nalaze se na listi najtraženijih u Bogoti.   

Podsjetimo, Hernandez i Marin poznati su i po svojim ratnim imenima Hesus Santrič (Santrich) i Ivan Markez (Markuez).  

Santrič i Markez su se pridružili političkoj partiji FARK-a nakon demobilizacije 2016. godine u sklopu mirovnog sporazuma kojim je okončan višedecenijski građanski rat.

Obojica su trebala preuzeti zastupničke mandate rezervirane za članove grupe. Međutim, Markez je nestao prošle godine nakon hapšenja njegovog rođaka i izručenja Sjedinjenim Američkim Državama zbog saradnje sa istražiocima o krijumčarenju droge.  

Početkom mjeseca, Vrhovni sud Kolumbije naredio je hapšenje Santriča pošto se nije pojavio na saslušanju prema optužbama za krijumčarenje droge.

Duke je u više navrata rekao da postoji mogućnost da je Santrič pobjegao u Venecuelu. 

Inače, tenzije između Venecuele i Kolumbije su pojačane nakon što se Duke pridružio SAD i većini zemalja Južne Amerike u priznanju lidera opozicije Huana Gvajda (Juan Guaido) za predsjednika Venecuele.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.