SVIJET Oni su ljevičarska mreža ljudi

Američki senatori hoće da proglase Antifu terorističkom organizacijom

Od nedjelje, hešteg #IchbinAntifa (#JasamAntifa) počeo je da preplavljuje Twitter naloge u Njemačkoj

Piše: Avaz.ba

Antifa grupa

Foto: Ilustracija


Američki predsjednik Donald Tramp rekao je kako razmatra mogućnost da antifašističku aktivističku mrežu Antifa proglasi terorističkom organizacijom, a ta njegova objava izazvala je buru reakcija u Njemačkoj.

- Razmatra se mogućnost da Antifa, kukavički bezvrijedni radikalni ljevičari koji idu okolo i udaraju ljude (samo one koji ne mogu da uzvrate) bejzbol palicama po glavi, bude proglašena jednom od glavnih terorističkih organizacija (zajedno sa MS-13 i ostalima). To bi policiji olakšalo da radi svoj posao - napisao je Tramp.

Antifa je ljevičarska mreža ljudi koji se suprotstavljaju desničarskim ekstremistima, bijelim suprematistima i neonacističkim grupama.

Od nedjelje, hešteg #IchbinAntifa (#JasamAntifa) počeo je da preplavljuje Twitter naloge u Njemačkoj, kao reakcija na Trampov tvit, javio je Dojče vele.

- #IchbinAntifa uvijek i svugdje. Njemačka istorija nas obavezuje da se suprotstavimo rasizmu i fašizmu. Na ulici i u parlamentu. Nikada više -napisao je na svom Twitter profilu Bernd Riksinger, kopredsjednik njemačke stranke Ljevica (Die Linke).

Član parlamenta iz ove stranke Niema Movasat dijeli slično mišljenje.

- Fašizam je uništio Evropu i odgovoran je za milione ubistava. #IchbinAntifa je jedina logična posljedica takve istorije - naveo je Movasat.

Korisnici na Twitteru podsjetili su i na antifašistički otpor nacističkoj Njemačkoj u Evropi.

- #IchbinAntifa (Ja sam Antifa) zato što se moj djed borio protiv fašista, nakon što su nam gotovo istrijebili cijelu familiju - napisao je Krsto Lazarević

S druge strane, desničarski političari i pristalice su hešteg iskoristili da podrže Trampovu inicijativu. Alis Vajdel, liderka krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu je napisala: "takve ekstremne grupe treba da budu zabranjene", prenosi Danas.

Polovinom ovog mjeseca američki senatori Ted Kruz i Bil Kesidi predložili su rezoluciju da Antifa bude označena kao domaća teroristička organizacija, tvrdeći da je grupa poznata po napadima na političke protivnike i novinare.

- Antifa je teroristička organizacija sastavljena od mrziteljski nastrojenih, netolerantnih radikala koji sprovode svoj ekstremni program uz pomoć agresivnog nasilja. Mnogo puta su njihovi postupci pokazali da im je glavni cilj da nanose štetu onima koji se protive njihovim stavovima - napisao je tada Kruz na Tviteru.

Više o:

Donald Tramp Antifa
NA VRH

Komentari