NAŠI U SVIJETU

Prvi Bosanac u svemiru: Pokrenuo je 1992. godine bosansku ekspediciju oko svijeta

Nebojša Stanojević je vođa svjetskog tima "Synergy Moon" koji šalje robota na Mjesec

Nebojša Stanojević. Arhiv

Piše: M. ILIĆ

29.7.2019

Brojnima je poznato ime Nebojše Stanojevića. To je prvi Bosanac u svemiru. Naime, pored toga što je javnosti poznat kao vođa svjetskog tima "Synergy Moon" koji šalje robota na Mjesec, prvi je čovjek iz BiH koji je 1992. pokrenuo bosansku ekspediciju oko svijeta.

Nebojša je rođen 1969. u Tuzli, a zbog rata je 1992. godine emigrirao u Južnu Afriku. Ovaj uspješni Bosanac, režiser, publicista, avanturista, istraživač i humanista autor je brojnih dokumentarnih filmova i reportaža sa svjetski poznatim ličnostima, od Dalaj Lame, Eltona Johna, Tine Turner, do Davida Coperfielda i Nelsona Mandele. 


Domaćoj javnosti poznat je po projektu "Put oko svijeta – Prva bh. ekspedicija", tokom kojeg je nastao serijal od 24 epizode sa ovog uzbudljivog putovanja.

Stanovnike BiH, posebno mlade sa ograničenim mogućnostima za putovanja po svijetu, želio je upoznati sa drugačijim kulturama.

 S posebnom pažnjom i simpatijama dočekana je i njegova najava da će, sa raketom i robotom, na kojima radi sa timom mladih stručnjaka, na Mjesec biti lansiran i bosanski burek. 

Utrku na Mjesec, u koju se uključio i Nebojšin "Synergy Moon", organizira popularni internet pretraživač Google, a pobjednika čiji robot pređe najmanje 500 metara po površini mjeseca i na zemlju uspije poslati fotografije, video signal i druge podatke, očekuje nagrada od 30 miliona dolara.

 Na robotu Tesla intenzivno se radi, a u martu 2014. godine u pustinji u Kaliforniji uspješno je obavljeno testno lansiranje rakete, koja bi na svoje odredište trebala poletjeti krajem ove ili početkom iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.