TRGOVINSKI RAT

"Huawei" zabilježio rast prodaje od 23 posto uprkos američkim restrikcijama

Pritisak američke vlade pomogao nam je na neki način da bolje shvatimo naše ciljeve, kazao je Lijeng

Fena

30.7.2019

Trgovinski rat Kine i SAD - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

"Huawei" je u prvoj polovini ove godine zabilježio dvocifreni rast prodaje uprkos tome što je stavljen na američku sigurnosnu crnu listu, a čelnik kompanije izjavio je u utorak da je kampanja Vašingtona protiv kineskog tehnološkog diva "potaknula naš narod".

"Huawei" se bori da očuva tržišnu poziciju nakon što je administracija Donalda Trampa (Trump) u maju blokirala prodaju američkih komponenti i tehnologije potrebne kineskoj kompaniji, najvećem svjetskom proizvođaču opreme za mobilnu telefoniju i drugom svjetskom brendu među pametnim telefonima.

- Prodaja je pretrpjela izvjesne posljedice, ali je "Huawei" izbjegao prekide u isporuci smartphonea, opreme za mreže mobilne telefonije i drugih proizvoda - izjavio je na konferenciji za novinare čelnik firme Lijang Hua.

Kazao je da je "Huawei" od tada preustrojio ponudu svojih proizvoda kako bi osigurao da ih može isporučiti i bez američkih komponenti ukoliko se to pokaže nužnim.

- Pritisak američke vlade pomogao nam je na neki način da bolje shvatimo naše ciljeve. To je samo poboljšalo saradnju među šest raznih sektora firme, potaknulo je naš narod i ojačalo je našu kompaniju - izjavio je Lijang.

Prodaja je u prvih šest mjeseci ove godine porasla za 23 posto, na 401,3 milijardi juana (8,3 milijardi dolara), tvrdi Lijang. To predstavlja rast prodaje u odnosu na brojku iz 2018. godine, kada je zabilježen rast od 19,5 posto, ali je Lijang upozorio da će se "Huawei" u drugoj polovini ove godine "još suočavati s teškoćama" .

Lijang je kazao da ne može iznijeti procjene mogućeg rasta prodaje za ostatak godine, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.