SVIJET

Palestinski dječak pozvan na saslušanje: Izraelci ga osumnjičili da je kamenjem gađao policiju

Vlasti negiraju navode da je dječaku uručen poziv za ispitivanje

Četverogodišnji dječak Muhamed Elajan ide na saslušanje. Printscreen

N. Če. / Avaz.ba

31.7.2019

Četverogodišnjeg Muhameda Elajana i njegovog oca Rabija Elajana izraelska policija pozvala je na ispitivanje uz obrazloženje da je dječak bacao kamenje na policiju u Istočnom Jerusalemu.

- Dobio sam poziv da sa sinom dođem u policijsku stanicu zbog bacanja kamenja na policijske službenike - kazao je dječakov otac.

Odazvali su se pozivu i otišli u policijsku stanicu. Dječak je u ruci nosio kesu sa slatkišima i sokom.

Iako policija navodi da poziv dječaku nije upućen, Rabi Elajan tvrdi da mu je poziv za razgovor dostavio uniformirani policajac, prenosi "Al Jazeera".

Iz policije su kazali da je ocu rečeno da dijete upozori da ne baca kamenje na policiju, a četverogodišnjak je čekao ispred stanice.

Navode da je dječak kamenovao policiju, a otac to negira i tvrdi da policija krši ljudska prava stanovnika Isavije, uključujući i djecu, te da je slučaj njegovog sina jedan od mnogih.

Angažirali su i advokata, koji je kazao da se poziv četverogodišnjem djetetu na davanje iskaza vodi u okvirima kršenja prava i pritisaka koje izraelska policija vrši na stanovnike Isavije.

O dječakovom slučaju pisali su brojni mediji, a i portparol izraelske vlade Ofir Gendelman opovrgnuo je navode da je dječak pozvan na razgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.