SVIJET Glasanje u više rundi

Danas se bira novi šef MMF-a: Razmatrat će se pet kandidata

Izbor zastupnika mora potvrditi Evropsko vijeće, koje čine predsjednici i premijeri članica EU

I. K. / Avaz.ba

Vijeće guvernera Evropske centralne banke imenovalo Kristin Lagard

Foto: AFP


Članice Evropske unije danas će glasati o kandidatu za direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jer su bili neuspješni razgovori o podršci jednoj osobi, kazao je neimenovani zvaničnik francuskog ministarstva finansija.

Razmatrat će se pet kandidata, a glasanje će se održati danas kako bi nova britanska administracija imala vremena da nominira kandidata ukoliko to budu željeli. 

Ministri članica EU usaglasili su se da nastave s glasanjem i u nekoliko rundi ako to bude potrebno da bi pronašli evropskog kandidata - ističe zvaničnik. 

Vijeće guvernera Evropske centralne banke potvrdilo je 25. jula nominaciju direktora MMF-a Kristine Lagard (Christine Lagarde) za novog šefa glavne monetarne institucije EU.

Lagard će krajem septembra ili početkom oktobra odgovarati na pitanja zastupnika u Evropskom parlamentu, ali to tijelo ne može blokirati nominaciju. Nju su predložili predsjednici vlada zemalja eurozone.

Evropsko vijeće, koje čine predsjednici i premijeri članica EU, mora formalno potvrditi njeno imenovanje.

U tom slučaju, Lagard bi 1. novembra naslijedila Marija Dragija na položaju predsjednika Evropske centralne banke  i imala bi osmogodišnji mandat, koji se ne može obnoviti.

NA VRH

Podijeli članak na