SVIJET Zarobljeni u Siriji čekaju povratak u svoje zemlje

Tramp zaprijetio Evropi: Vratit ćemo vam teroriste

Skoro 800 boraca Islamske države porijeklom iz Evrope, zarobljeno je na sjeveru Sirije zajedno sa ženama i djecom

Avaz.ba
02.08.2019 15:50

Tramp: Odlučna reakcija

Foto: Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će "hiljade terorista Islamske države koji su zarobljeni u Siriji, vratiti u Evropu".

Kako javlja "Independent", Tramp je rekao da će poslati teroriste evropskog porijekla ukoliko evropske zemlje ne budu željele da prihvate svoje građane koji su se u Siriji pridružili terorističkoj Islamskoj državi.

Skoro 800 boraca Islamske države porijeklom iz Evrope, zarobljeno je na sjeveru Sirije zajedno sa ženama i djecom.

Trampova administracija zahtijevala je od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili Islamskoj državi, ali je većina zemalja odbila da to učini iz straha da su povratnici iz Sirije sigurnosni rizik.

- Želimo da hiljade boraca Islamske države primi Evropa. Hajde da vidimo hoće li ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu - rekao je Tramp u Bijeloj kući.

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu skoro 13.000 stranaca koji se sumnjiče da su povezani s terorističkom Islamskom državom.

Riječ je o skoro 2.000 muškaraca i skoro 11.000 žena i djece, od kojih je većina zarobljena prilikom pada kalifata ranije ove godine.

Pretpostavlja se da je zarobljeno više od 50 državljana Velike Britanije, od kojih je devet muškaraca, 20 žena i skoro 30 djece. Među njima je i Šamina Begum (15), takozvana nevjesta Islamske države, koja je napustila Veliku Britaniju kao bi se pridružila ID-u u Siriji, piše "Independent".

Komentari

NA VRH