STRAVIČNO

Ubica iz El Pasa objavio manifest pun mržnje i rasizma

Račun na Twitteru za koji se čini da je pripadao Krusijusu, obrisan je u subotu navečer

I. K. / Avaz.ba

4.8.2019

Masovna pucnjava u "Walmartu" u El Pasu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Napadač osumnjičen za ubistvo najmanje 20 ljudi u El Pasu, na internetu je prije smrtonosnog pohoda objavio manifest. 

Iako vlasti nisu službeno potvrdile njegov identitet niti su detaljno opisale sadržaj njegovog manifesta, dokument objavljen na internet-stranici 8chan nekoliko sati prije smrtonosnog pohoda govori o "invaziji" latinoameričkih imigranata te navodi kako autor podržava napadača koji je prije nekoliko mjeseci ubio 51 osobu u džamiji u Novom Zelandu. 

Dokument je objavio anonimni korisnik koji je objavio još jedan dokument imena "P. Crusius". Taj je dokument uklonjen, a njegov sadržaj nije poznat.




Manifest ubice. Agencije

Podsjetimo, mediji su identificirali 21-godišnjeg Patrika Krusijusa (Patricka Crusiusa) iz grada Alena u Teksasu kao napadača koji je počinio masovnu pucnjavu u subotu u "Walmartu" u gradu El Pasu na granici sa Meksikom. 

On je u svojim objavama hvalio predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), posebno njegovo nastojanje da izgradi zid duž američke granice sa Meksikom. 

Inače, Tramp je pokolj u El Pasu ocijenio kao "odvratni čin" i na Twitteru napisao: "Ne postoje razlozi niti izgovori koji će ikada opravdati ubijanje nevinih ljudi."

Podsjetimo, tamošnja policija istaknula je kako je to bio "jedan od najsmrtonosnijih dana u historiji Teksasa". 





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.