TURSKA

Erdogan: Ući ćemo na područje istočno od Eufrata

Kurdski militanti su bili glavni saveznici Vašingtona u Siriji

Redžep Taip Erdoan. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

4.8.2019

Informacija o tome da će Turska ući na područje istočno od Eufrata podijeljena je sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, poručio je turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan). 

- Turska će izvesti operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije, području pod kontrolom kurdskih militanata (YPG) - izjavio je on.   

Kako je kazao, Turska gubi strpljenje sa SAD, koji je s Ankarom sklopio sporazum o uspostavi sigurne zone u sjeveroistočnoj Siriji. 

Podsjetimo, nakon prošlogodišnje najave predsjednika Donalda Trampa (Trump) da će povući američke vojnike iz sjeverne Sirije, dva saveznika u NATO-u dogovorila su se o sigurnoj zoni duž sirijske sjeveroistočne granice s Turskom koja bi se očistila od YPG-a.  

Inače, kurdski militanti su bili glavni saveznici Vašingtona u Siriji, u borbi protiv ISIL-a, ali ih Turska smatra terorističkom organizacijom. 

Ankara tvrdi da SAD koči uspostavljanje sigurnosne zone i zahtijeva da Vašington raskine veze s YPG-om.  

Podsjetimo, operaciju koja će označiti treći turski upad u Siriju u nekoliko godina, Erdoan je najavio ranije ove godine pa je potom stavio na čekanje.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.