SVIJET

Ruska opozicija planira novi protest: Kazne zbog građanskih nemira i do 15 godina zatvora

Protesti se održavaju zbog isključivanja kandidata opozicije iz učestvovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. augusta

I. K. / Avaz.ba

5.8.2019

Opozicija u Rusiji je objavila da iduće sedmice planira novi protest na nacionalnom nivou uprkos tome što je policija samo dan prije privela više od hiljadu ljudi koji su učestvovali, kako tvrde, u ilegalnom protestnom skupu u Moskvi tražeći slobodne izbore.

Demonstranti su protestirali protiv isključenja opozicionih kandidata s izbora u Moskvi, koji bi se trebali održati naredni mjesec. 

OVD-Info, nezavisna grupa za monitoring ljudskih prava, objavila je da je policija privela 1.001 osobu na protestima u subotu. Mnogi su vrlo brzo pušteni, a u zatvoru je preko noći ostalo 19 osoba. 

Ruske vlasti suočene su s valom ljetnih protesta pa su pokrenule kaznene postupke zbog, kako objašnjavaju, masovnih građanskih nemira, za što se može dobiti do 15 godina zatvora. 

Ipak, kako kažu, dopustit će proteste najavljene za naredni vikend, ali dalje od središta grada. 

Opozicija na to nije pristajala. 

Saradnik zatvorenog opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny) Leonid Volkov izjavio je kako njihov politički pokret planira organizirati novi protest 10. avgusta te da će on biti održan na nacionalnom nivou.

Demonstranti će tražiti puštanje zatvorenih aktivista, dopuštenje da se opozicioni kandidati takmiče na izborima u Moskvi, kao i da gradonačelnik Moskve i drugi visoki zvaničnici podnesu ostavke. 

Posrijedi je, kako kažu, ljudsko dostojanstvo, pravo na izbor i izražavanje mišljenja.  

Podsjetimo, protesti se održavaju zbog isključivanja kandidata opozicije iz učestvovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. augusta. Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što opozicija demantira. 

Subotnji protest, održan je bez vođa jer su gotovo svi opozicioni čelnici od prošlog vikenda u zatvoru.


Protesti u Moskvi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.