SVIJET Džonson zauzeo je oštar stav

Britanija je spremna za sporazum o napuštanju Evropske unije

Zahtijeva od bloka da pokaže spremnost na izmjene sporazuma

Fena
06.08.2019 18:34

Britanija je spremna i voljna za sporazum o napuštanju Evropske unije

Foto: Ilustracija

Britanija je spremna i voljna za sporazum o napuštanju Evropske unije ukoliko Brisel bude ponovo pregovarao o sporazumu, izjavio je u utorak visoki izvor iz britanske vlade, negirajući da je Brexit bez sporazuma centralni dio plana britanskog premijera Boris Džonsona (Borisa Johnsona).

Džonson, koji je preuzeo premijersku dužnost prije dvije sedmice, zauzeo je oštar stav prema EU, zahtijevajući od bloka da pokaže spremnost na izmjene sporazuma koji je dogovorila njegova prethodnica Teraz Mej (Theresa May) kako bi se osiguralo britansko napuštanje bloka.

Njegovo insistiranje da Britanija intenzivira pripreme za napuštanje bloka bez sporazuma ukoliko Briselu odbije da ponovo pregovara, dovelo je do pada vrijednosti funte i navelo je neke poslanike da posumnjaju da je njegov krajnji cilj Brexit bez sporazuma.

U izvještaju u novinama The Guardian navode se riječi diplomata EU kako vjeruju da je Brexit bez sporazuma središnji scenarij vlade.

Vladin izvor kazao je da nije riječ o tome, ali da EU mora uvidjeti da Džonson ne može ponovo predlagati sporazum koji je britanski parlament odbijao tri puta, što je dovelo do ostavke njegove prethodnice Tereze Mej.

- Mi želimo sporazum. Žalosno je što oni ne žele da pregovaraju s nama - kazao je izvor koji je tražio da ostane anoniman, prenose mediji.

NA VRH