BRAZIL

Bolsonaro: Kriminalci će umirati na ulicama poput bubašvaba

Brazilska policija prošle godine ubila je skoro 6.200 ljudi, a 2017. njih 5.225

Žair Bolsanoro. AFP

I. K. / Avaz.ba

7.8.2019

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) izjavio je da se nada da će kriminalci "umirati na ulicama poput bubašvaba" nakon što se usvoji novi zakon. 

On se nada da će zakonodavci odobriti njegov kontroverzni plan koji bi štitio od progona policijske i vojne snage, ali i građane koji ubiju zločinca. 

Aktivisti se boje da bi to moglo izazvati pokolj. Kako prenosi, britanski "Guardian", oni smatraju da su Bolsonarove agresivne i dehumanizirajuće riječi već izazvale skok smrtonosnog policijskog nasilja, ponajviše usmjerenog protiv siromašnih, mladih crnaca, kao i da će planirani novi zakon još pogoršati stanje. 

Istovremeno, Bolsonaro tvrdi da bi novim zakonom pružio potrebnu "pravnu zaštitu" policajcima koji se koriste oružanom silom u poslu te da bi to donijelo dramatičan pad nasilja. 

On smatra kako tamošnja policija vodi neravnopravnu bitku protiv zločina te da ih treba odlikovati za korištenje oružja, a ne sudski goniti. Uz policajce, i "pošteni građani" zaslužuju zaštitu ako su usmrtili nekoga štiteći svoj život ili imovinu, smatra brazilski predsjednik.

Prema službenim podacima, brazilska policija prošle godine ubila je skoro 6.200 ljudi, a 2017. njih 5.225.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.