SVIJET

Tramp: Želim da osiguram da mentalno oboljele osobe nemaju pristup oružju

Predsjednik SAD nije dobrodošao u El Paso

Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

7.8.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp danas će posjetiti Dejton u saveznoj državi Ohajo i El Paso u Teksasu, gdje je u napadima proteklog vikenda ubijena 31 osoba.

Kako navodi Glas Amerike, Tramp je u obraćanju novinarima uoči odlaska odbacio kritike da njegova retorika podstiče nasilje i podjele.

- Mislim da moja retorika ujedinjuje ljude - rekao je Tramp.

Tramp je rekao je da želi da pooštri bezbjednosnu provjeru kupaca oružja poslije masovnih ubistava u Dejtonu i El Pasu, ali je dodao da nema političke volje da se usvoji zakon o zabrani automatskog oružja, navodi Glas Amerike.

Predsjednik SAD je istakao da želi da osigura da mentalno oboljele osobe nemaju pristup oružju.

Zvaničnici Bijele kuće saopćili su da će Trampove posjete Dejtonu i El Pasu biti slične prethodnim na Floridi i u Las Vegasu, kada je sa prvom damom Melanijom Tramp razgovarao sa porodicama žrtava, preživjelima i pripadnicima hitnih službi.

- On želi da obiđe te zajednice, da se moli sa njima, izrazi saučešće i zahvali pripadnicima hitnih službi koji su brzo ubili napadača - rekao je portparol Bijele kuće Hogan Gidli.

Međutim, zbog Trampove često zapaljive anti-imigracione retorike, pojedini se pitaju da li predsjednik uopće ima pravo da posjeti pogođene zajednice, naročito u El Pasu, gradu na granici sa Meksikom u kojem živi velika hispanska populacija, navodi Glas Amerike.

Gradonačelnica Dejtona Nen Vejli, koja je iz Demokratske stranke, rekla je da će Trampu poželjeti dobrodošlicu, iako je razočarana njegovim izjavama poslije masovnog ubistva.

U El Pasu, pojedini stanovnici i članovi gradske skupštine iz Demokratske stranke, saopćili su da predsjednik nije dobrodošao.

Demokratski predsjednički kandidat Beto O'Rurk, koji je u Predstavničkom domu nekada zastupao El Paso, rekao je da je Trampova retorika dovela do masakra u tom gradu, i pozvao Trampa da odustane od planirane posjete gradu.

Tramp je na O'Rurkovu izjavu odgovorio oštrim napadom na Twitteru, gdje mu je poručio da ćuti i poštuje žrtve i policiju.

I gradonačelnik El Pasa Di Margo rekao je da će poželjeti dobrodošlicu Trampu.

- On je predsjednik SAD i zbog toga ću ispuniti svoju dužnost kao gradonačelnik, sastati se s njim i razgovarati o potrebama naše zajednice - rekao je Margo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.