RUSIJA

Ledeni Sibir planuo kao šibica, požar se vidi iz svemira

Ove godine temperature u Sibiru znatno su više od prosjeka za ovo doba godine

Piše: G. M.

8.8.2019

Vatra uništava sve pred sobom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Požari u Sibiru dešavaju se skoro svake godine, ali nikad nisu zauzeli tako veliku površinu kao ove.

Kritičari ruskog režima spočitavaju vlastima na sporoj reakciji, s obzirom na to da prvih dana požar nije ni gašen. No, požari nisu zahvatili samo Rusiju nego cijeli Arktički krug. Velike površine izgorjele su i u Kanadi i na Aljasci.

Kako je javio Euronews, požar u Sirbiru vidljiv je i iz svemira. Gore milioni hektara šume, a plamen je sve bliže naseljenim mjestima. To je samo po sebi loša vijest, ali, nažalost, nije jedina. Slične katastrofe mogle bi u budućnosti biti prilično česte.

Zagrijavanje planete

Ove godine temperature u Sibiru znatno su više od prosjeka za ovo doba godine, što je jedno od objašnjenja kako je Sibir, sinonim za led i vječnu zimu, planuo kao šibica.

Kako za "Siberian Times" objašnjava Maksim Jakovenko, šef ruske Federalne službe za hidrometeorologiju i nadgledanje životne sredine, ovog su ljeta temperature u različitim dijelovima Sibira između osam i deset stepeni više od prosjeka.

- Situacija u Sibiru svake će se godine pogoršavati zbog zagrijavanja planete. To znači da ćemo se u budućnosti suočiti s trajnim toplotnim valovima, sušenjem tla i na taj način temperature će rasti, ne eksponencijalno, već značajnim tempom, više nego u prosjeku - upozorava Jakovenko.

Prema njegovim riječima, uzrok požara u Sibiru je u atmosferi, zbog čega se u narednim godinama mogu očekivati slični požari, ili čak još gori.

- Klimatske promjene već su se dogodile - naglašava Jakovenko.

Sušni periodi

Posljedice vatrene stihije koja bjesni u Rusiji nisu samo lokalne.

Grigori Kukšin iz ruskog ogranka "Greenpeacea" upozorava da će štetnost požara biti veća nego što na prvi pogled izgleda. Požari u Sibiru, kaže on, ubrzavaju topljenje arktičkog leda i permafrosta (stalno zamrznutog zemljišta), što oslobađa plinove koji ubrzavaju globalno zagrijavanje.

Također, porastu temperature doprinijet će i smanjene količine drveća koje prerađuje ugljendioksid, zaslužan za efekt staklene bašte. To znači da će se ugljendioksid duže zadržati u našoj atmosferi, što za posljedicu ima dodatno zagrijavanje planete i nove sušne periode.

Ni tu nije kraj spisku problema koji sa sobom nose požari ovih razmjera.

- Postoji dodatni problem, jer čađ koji pada na led i snijeg topi ih i potamnjuje, smanjujući tako refleksivnost površine i zadržavajući više toplote - navela je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Neki požari podmetnuti

S druge strane, rusko tužilaštvo saopćilo je da je dio velikih požara u Sibiru podmetnut u pokušaju da se prikrije nelegalna sječa šume.

- Otkrili smo slučajeve podmetanja požara u regionu Irkutska, gdje je šuma izgleda zapaljena da bi se sakrila ilegalna sječa - rekao je Aleksander Kurenoj, portparol glavnog tužioca.

Kurenoj je optužio i regionalne vlasti da su "iskrivile podatke o veličini požara, što je dovelo do sporog odgovora u rješavanju problema".

Istovremeno, ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da veliki broj požara bjesni pored puta i da se vjeruje da su ih izazvali ljudi "koji nisu bili oprezni s vatrom".

Rusko ministarstvo za vanredne situacije objavio je jučer da je površina požara smanjena za četvrtinu, sa 3,1 milion hektara, koliko je bilo pod vatrom prema podacima ruske Agencije za šumarstvo.

No, ruski ogranak "Greenpeacea" raspolaže drugačijim informacijama. Prema njihovim procjenama, vatrom je zahvaćena površina od 4,3 miliona hektara.

Ova organizacija za zaštitu životne sredine objavila je i da je u zrak emitirana količina ugljendioksida koju za godinu ispusti 36 miliona automobila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.