SVIJET Mijenjaju se pravila o useljavanju

Nakon Brexita do lakšeg zapošljavanja i u Velikoj Britaniji

Cilj je privući najtalentiranije ljude u Kraljevstvo

I. K. / Avaz.ba
09.08.2019 08:19

Udruženja poslodavaca i univerziteti podržavaju vladin potez

Foto: Agencije

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) izjavio je kako će Velika Britanija olakšati useljeničke zakone kako bi nakon Brexita privukla što više vrhunskih naučnika iz cijelog svijeta.

- Objavljujemo da mijenjamo pravila o useljavanju kako bi učinili Britaniju još otvorenijom i još boljom sredinom za naučnike širom svijeta - izjavio je Johnson.

Ubrzani imigracioni postupak, koji vlada planira uvesti do kraja godine, osmišljen je tako da privuče elitne istraživače i specijaliste u nauci, inženjerstvu i tehnologiji, saopćeno je iz Džonsonovog kabineta. 

Novi sistem ukinut će ograničenja u broju viza za naučnike i donijeti nove kriterije koji omogućuju automatsko usvajanje zahtjeva.

Postoji mogućnost i da se ukine odredba po kojoj osoba, prije dolaska u Britaniju, mora imati ponudu za posao.

- Želimo da Britanija bude najnaprednija privreda Evrope s imigracionim sistemom koji privlači najbriljantnije i najveće talente na svijetu - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Udruženja poslodavaca i univerziteti podržavaju vladin potez i pozivaju na dodatne reforme kako bi Britanija nadoknadila manjak ljudi, posebno u tehnologiji.

Istovremeno, vodeći univerziteti, uključujući Oxford i Cambridge, upozoravaju da bi tehnološki sektor mogao biti jako pogođen izađe li Britanija iz EU-a bez sporazuma, jer će se na taj način prekinuti veze između istraživača, a najveći talenti će se obeshrabriti od studiranja u Britaniji.

Komentari

NA VRH