KRIZA

Raspada se koalicija u Italiji, Salvini pozvao na izbore

Prošle godine je Pokret pet zvijezda dobio dvostruko više glasova od Lige, ali su istraživanja pokazala da je situacija sada obrnuta

Piše: G. M.

9.8.2019

Različita viđenja izgradnje tunela. BBC

Mateo Salvini (Matteo), lider stanke Liga, pozvao je na održavanje vanrednih izbora u Italiji, nakon što je rekao da odnosi s koalicionim partnerima ne mogu biti popravljeni.

Propali pokušaj Pokreta pet zvijezda da spriječi plan za gradnju brze željezničke linije pokazao je da ova koalicija više ne može vladati, kazao je Salvini, prenosi BBC.

Lider Pokreta pet zvijezda Luiđi di Majo (Luigi di Maio) rekao je da se njegova stanka ne boji novih izbora.

Salvinijeva stranka trenutno je ubjedljivo najpopularnija u Italiji prema istraživanjima javnosti, uglavnom zbog čvrstog stava protiv migracija.

Prošle godine je Pokret pet zvijezda dobio dvostruko više glasova od Lige, ali su istraživanja pokazala da je situacija sada obrnuta.

Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), premijer i nestranačka ličnost, kazao je da Salvini mora u parlamentu opravdati poziv na vanredne izbore.

Šta je problem?

Stanke vladajuće koalicije sukobile su se izbog izgradnje željezničke linije između italijanskog Torina i francuskog Liona.

Veliki projekt uključuje i kopanje 58 kilometara dugog tunela kroz Alpe. Pokret pet zvijezda protivi se projektu tvrdeći da je skup i štetan za okoliš.

S druge strane, u Ligi kažu da će projekat kreirati nova radna mjesta i stimulirati ekonomski rast.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.