NJUJORK

Epstajn u grob odnio tajne o orgijama moćnika

Tužioci su u optužnici naveli da je on namamio na desetine maloljetnica, među kojima i 14-godišnje djevojčice u svoje luksuzne domove u Njujorku i na Floridi

Piše: G. M. / Avaz.ba

11.8.2019

Zgrada u kojoj je bogataš pronađen mrtav. AFP

Američki FBI otvorio je formalnu istragu o smrti američkog bogataša i pedofila Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein), koji se ubio u zatvorskoj ćeliji dok je čekao suđenje za seksualno iskorištavanje i trgovinu ljudima.

Epstajn je optužen za trgovinu ljudima i bio je u zatvoru nakon što je uhapšen 6. jula. On se izjasnio da nije kriv za optužbe.

Prije dvije sedmice 66-godišnjak je pronađen "povrijeđen i u položaju fetusa" na podu svoje ćelije, s povredama vrata, a sumnjalo se da je pokušao izvršiti samoubistvo. Kao rezultat toga, Epstajn je bio pod dodatnim nadzorom.

On je u subotu ujutro počinio samoubistvo, a njegovo tijelo je izneseno iz ćelije i odvezeno u njujoršku bolnicu.

„The New York Times“ javlja da je on bio skinut s promatranja sedmicu prije samoubistva.

Detalji optužnice

Tužioci su u optužnici naveli da je on namamio na desetine maloljetnica, među kojima i 14-godišnje djevojčice u svoje luksuzne domove u Njujorku i na Floridi i da im je plaćao za seksualne usluge.

U optužnici stoji da je bivši menadžer finansijskih fondova dogovarao da djevojke gole izvode masaže i druge seksualne radnje. Pojedinim djevojkama je plaćao da regrutiraju još djevojaka.

Epstajn je tvrdio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je vjerovao da su imale 18 godina. Optužen je zbog seksualne trgovine i nedoličnog ponašanja koje se događalo od 2002. do 2005.

Epstajn je bio poznat po druženjima s političarima i kraljevskom porodicom, a prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Tramp (Trump), bivši predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton), a prema sudskim navodima, i britanski princ Endrju (Andrew).

Razuzdane zabave u avionu

Osim toga što se družio s utjecajnim ličnostima, Epstajn je svoj avion Boeing 717, nazvan "Lolita Express", davao poznatima koji su se njime vozili širom svijeta.  

Zloglasni privatni avion nosio je istaknute putnike, uključujući, osim spomenutih političara, i glumca Kevina Spejsija (Spacey), manekenku Naomi Kembel (Campbell) itd. 

Fotografije unutrašnjosti aviona pokazuju plišane, prijatne prostorije u kojima su uživali Epstajnovi slavni prijatelji. Međutim, iza udobnog namještaja i skupih tepiha mlaznjak krije mračnu prošlost. 

Epstajn je koristio Boeing za svoje nelegalne seksualne aktivnosti i prevoženje maloljetnih djevojaka, između svojih rezidencija u Njujorku i Palm Biču.

Žrtve tvrde da je Epstajn tada u avionu imao veliki krevet u kome su mlade djevojke morale imati grupni seks s njegovim gostima i ispunjavati njihove perverzne fantazije. 

Virdžinija Roberts (Virginia Roberts), jedna od žrtava koje su podnijele tužbu protiv milijardera, tvrdeći da ju je on "regrutirao" kada je imala 15 godina, navodi da je godinama trpjela seksualna zlostavljanja u avionu, kao i u njegovim domovima u Njujorku, Palm Biču, Novom Meksiku i Djevičanskim otocima. 

Ona je rekla da joj je Epstajn uvijek platio nakon što bi "zabavila" njegove prijatelje u avionu. 

Roberts tvrdi da je vidjela Bila Klintona na letu do Epstajnovog privatnog otoka. Dnevnici pokazuju da je Klinton Epstajnovim avionom obišao destinacije kao što su Burnej, Norveška, Rusija, Singapur, Hong Kong, Japan, Azurna obala, Afrika, Belgija i Kina. 

Klinton je sredinom jula prekinuo tišinu o Epstajnovom hapšenju i distancirao se od njega, navodeći da ne zna ništa o navodnim zločinima, čak i onim koje je finansijer prije 12 godina priznao. 

Epstajn je, naime, 2007. godine sklopio tajni dogovor o priznanju krivice kada je kažnjen sa samo 13 mjeseci zatvora. 

Nije poznato gdje se sada nalazi zloglasni avion.

Bolesni planovi o novoj rasi

Mediji su, također, pisali da se Epstajn nadao da će stvoriti novu ljudsku rasu sa svojim DNK tako što će oploditi žene na svom ogromnom ranču u Novom Meksiku.

Epstajn je tokom godina razgovarao sa stručnjacima o svom planu, tvrdi za "The New York Times" četvero ljudi upoznato sa slučajem, iako nema dokaza da je ikada došlo do realizacije njegovih ideja.

Epstajn je privukao mnogo uglednih naučnika, uključujući fizičara Stivena Hokinga (Stephen Hawking).

Epstajn ih je mamio novcem - neki naučnici su rekli da su zbog primamljive ponude bili slijepi na njegove seksualne prijestupe i čak vjeruju u neke od njegovih polovičnih naučnih ideja.

Naučnici su se okupljali na večernjim zabavama u Epstajnovoj vili na Menhetnu, gdje su tekli šampanjac i skupocjena vina iako sam Epstajn nije pio alkohol.

Neki su išli na konferencije koje je milijarder sponzorirao, a jednom su se naučnici, uključujući Hokinga, ukrcali na podmornicu koju je unajmio Epstajn.  

Milijarder je organizirao i švedski sto na Harvardovom odjeljenju Programa za evolucionu dinamiku, čijem je pokretanju pomogao donacijom od 6,5 miliona dolara.

Epstajn je bio voljan da ulaže u istraživanja koja su drugi smatrali bizarnim. Jednom naučniku je rekao da finansira napore da se identificira misteriozna čestica koja možda uzrokuje osjećaj da vas neko gleda. 

- Na jednom skupu u Harvardu Epstajn je kritizirao borbu protiv gladi jer to povećava rizik od prekomjerne populacije - rekao je psiholog s Harvarda Stiven Pinker (Steven), koji je tada bio prisutan, opisujući Epstajna kao "intelekualnog varalicu".

Kad je Pinker ukazao da istraživanja pokazuju da visoka stopa smrtnosti novorođenčadi samo tjera ljude da imaju više djece, Epstajn se iznervirao, a kolega je psihologu kasnije rekao da više nije poželjan na skupovima milijardera. 

Epstajn je, kako tvrde dva nagrađivana naučnika i jedan poslovni savjetnik, od ranih 2000. počeo govoriti stručnjacima i biznismenima o svojim ambicijama da upotrijebi svoj ranč u Novom Meksiku kao bazu gdje bi se žene oplođavale njegovom spermom i rađale djecu.

Jedan naučnik je rekao da je Epstajn otkrio ovu ideju na jednoj večeri 2001. u vili na Menhetnu, drugi navode kako su o tome razgovarali na konferenciji na Djevičanskim otocima 2006., u Sent Tomasu.  

Žaron Lanijer (Jaron Lanier), osnivač virtuelne realnosti, razgovarao je s jednom naučnicom iz NASA-e, koja je prisustvovala Epstajnovim skupovima. Ona mu je rekla da je cilj milijardera bio da oplodi po 20 žena u određenom periodu, na svom ranču "Zoro" od 10.000 kvadratnih metara, smještenom blizu Santa Fea.

Jedan pristalica transhumanizma rekao je da je s Epstajnom razgovarao o krionici, zamrzavanju tijela kako bi se oživjelo u budućnosti. Epstajn je tada rekao da želi da mu zamrznu njegovu glavu i penis. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.