SIBIR

Zgrozili smo se nad požarom Notr Dama: Gore "pluća svijeta", a svi šutimo

Na taj je problem u svojem viralnom statusu na Facebooku, nedavno upozorila Aleksandra Šubina

E. Š. / Avaz.ba

11.8.2019

Požari u Sibiru haraju već više od dva mjeseca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Rekordni ljetni požari u Sibiru haraju već više od dva mjeseca. Požari su uništili ogromne površine šuma, te nastavljaju s razaranjem i emisijama stakleničkih plinova i polutanata. No čini se da malo koga to u svijetu zanima. 

Na taj je problem u svojem viralnom statusu na Facebooku, nedavno upozorila Aleksandra Šubina, Ruskinja s njemačkom adresom. 

- Ima jedna stvar koju ne razumijem. Kad smo izgubili samo dio katedrale, bila je to svjetska tragedija. Ljudi su širili riječ posvuda i donirali novac. Bila je to tužna vijest i za mene.

No ovdje imamo globalnu katastrofu. Šume Sibira gore. Ovo je najveće područje na svijetu prekriveno netaknutim šumama. A mi ga gubimo. Više od tri miliona hektara šuma gori. Možete ga vidjeti čak i iz svemira. Ljudi, probudite se. Ovo je naš kisik. Veliki dio ekosistema planete se uništava. Rijetke vrste životinja nestaju s lica Zemlje i umiru u agoniji.  Zašto šutite? Nije li to važnije i ozbiljnije od zgrade? Ne možete zadržati dobro raspoloženje dok se to događa. Trebamo vas, ljudi. Gdje su svi poznati ekolozi? Trebamo cijelu globalnu zajednicu. Jako nam treba vaša pomoć! Ne možemo se osloniti na vlastitu vladu. Jednostavno su je odbili ugasiti... No možemo to zaustaviti zajedničkim naporima. Hajdemo - napisala je u statusu Aleksandra Šubina.

Neki dijelovi ovog statusa možda su malo pretjerani, no u suštini on je istinit. Naime, ruske vlasti relativno su se kasno uključile u borbu s ovom katastrofom. Jedan od razloga ove sporosti zasigurno je loša zakonska regulacija prema kojoj ruske vlasti nisu obavezne reagirati na šumske požare koji se odvijaju u dalekim, teško dostupnim područjima Sibira, tzv. kontrolnim zonama. Problem je u tome što se oko 90% šumskih požara u Rusiji zbiva upravo u tim zonama. 

"Greenpeace Rusija" najavio je pokretanje inicijative da se loš zakon o kontrolnim zonama promijeni. 

Dok su se, prema Kremlju, površine u kojima je požar aktivan smanjile s nekih 3,5 na oko 2,7 milijuna hektara, "Greenpeace" tvrdi da one rastu te da se trenutno prostiru na oko 4,3 miliona hektara, što je površina veća od Belgije. Pritom treba znati da je u ovoj godini ukupno izgorio oko 13,1 milion hektara.

Ljetni požari u Sibiru dio su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promjena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vjetrova, oni su ove godine poprimili razmjere bez presedana.

Također, nije baš sasvim tačno da svijet šuti. Brojni mediji ovom požaru već sedmicama posvećuju naslovnice, osobito snimcima iz svemira koje pokazuju njegove nevjerovatne razmjere. Vijesti su, među ostalim, navele američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da Rusiji ponudi pomoć u gašenju. 

Međutim, istina je da svijet na prijetnju nije reagirao ni približno onako energično kao u slučaju vatre u pariškoj katedrali. Pogotovo nisu reagirali svjetski bogataši. A požari u Sibiru jesu globalan problem koji bi trebao zabrinjavati cijeli svijet. Naime, u njima se godišnje oslobađa više od 166 megatona CO2 - a to je količina koju godišnje emitira oko 36 miliona automobila ili jedna država poput Kolumbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.