SVIJET

Britanka lažno optužila muškarce za silovanje: Nema novca da plati sudske troškove

Kiparska policija je negirala da je žena zlostavljana i primorana je da povuče optužbe za silovanje

Britanska tinejdžerka. Arhiv

Avaz.ba

13.8.2019

Britanska tinejdžerka, optužena da je lažno optužila grupu mladića iz Izraela da su je silovali na Kipru, nema dovoljno novca za sudske troškove i advokate i pokušava da sakupi 15.000 funti preko interneta.

Porodica 19-godišnjakinje je otvorila stranicu na sajtu Go fund me kako bi prikupila novac za tim advokata koji treba da je brani.

Ona se nalazi u pritvoru u Nikoziji i treba joj advokat nakon što je prethodni dao ostavku zbog ozbiljnog neslaganja s klijenticom i njenom porodicom.

Britanska organizacija koja se bavi predmetima britanskih državljana koji su u pritvoru ili zatvoru u inozemstvu kaže da im je ona ispričala da su je detektivi nagovorili da povuče optužbe za grupno silovanje.

Advokat za ljudska prava Majkl Polak (Michael) je rekao da joj je dato da potpiše priznanje nakon što je provela osam sati u policijskoj stanici, gdje nije imala pristup pravnom zastupniku.

Navodno je policija prijetila i da će uhapsiti njene prijatelje.

To je dovelo do toga da se sedmorici Izraelaca dozvoli povratak kući bez ikakvih optužbi. Djevojka je tvrdila da ju je silovalo do 12 izraelskih tinejdžera u hotelu u ljetovalištu Aja Napa. 

Petorica osumnjičenih puštena su nakon što ih DNK testovi nisu povezali s mjestom navodnog zločina, prenio je ''Independent''.

Kako su prethodno prenijeli britanski mediji, ona je navodno izmislila priču o silovanju nakon što je bila ljuta što su je snimali dok je imala dobrovoljni seks s nekim od momaka iz grupe. Jedan od osumnjičenih je navodno objavio snimak na porno-stranici.

Kiparska policija je negirala da je žena zlostavljana i primorana da povuče optužbe za silovanje.

Protiv njen je podignuta optužba za lažnu prijavu zbog koje može biti kažnjena i na godinu zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.